Каракачанов от Плевен: Без паника, всичко е под контрол

Работи се по установяване на нулевия пациент

08.03.2020 | 13:42 Редактор: Тодор Петров

От Кризисния щаб обявиха, че в Плевен също има два случая на заразени с коронавирус - двама мъже на 27 г. и на 61 г.  Единият е постъпил на 2 март, а другият на 5 март, като преди това са се лекували с антибиотици, но те не са помогнали. В момента състоянието им се подобрява. Тази сутрин имаше заседание на Регионалния оперативен щаб в града.

"Всички мерки, които Националният щаб е изработил като препоръчителни, стават задължителни в Плевен. Същото важи и за Габрово. Мерките са да се ограничат публичните мероприятия, най-вероятно грипната ваканция ще бъде удължена. Най-важна е личната хигиена", обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че няма място за паника и е необходимо да се спазват правилата, тъй като все още има български граждани, попадащи в графата рисков контингент, които се прибират от рискови държави.

"Оказват неразбирани за това, че трябва да бъдат прегледани и ако се наложи - хоспитализирани. Това е проблем в цялата страната. Без активното участие на гражданите, няма как и Господ да ни помогне", каза още Каракачанов.

Областният управител на Плевен Мирослав Николов заяви пред наш екип, че допълнителни мерки ще бъдат взети в условията на разписания алгоритъм при наличието на коронавирус. Всички съпричастни институции са налични и задачите са разпределени.

"Единият пациент се предвиждаше да бъде изписан в следващите дни. Другият пациент, който е на 61 г., е със значително подобрено състояние", каза още той.

Работи се по установяване на нулевия пациент, който е заразил двамата хоспитализирани с коронавирус. И двамата са били в една и съща стая, с много сериозни симптоми. Вече са с подобрено състояние. 

Взети са всички необходими мерки. Областният щаб с областният управител работят перфектно. Без паника! Грипни епидемии, не по-малко сериозно, е имало почти всяка година. Този път е нещо, което е в Европа и в Азия доста по-разпространено. Ситуацията е под контрол", добави министър Каракачанов.

И увери, че в складовете на Министерството на отбраната има около 200 000 защитни облекла за еднократна употреба, със съответните респираторни маски. При необходимост може да бъдат предоставени.

Спират учебните занятия, няма да работят и яслите и детските градини в областта, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК