Румен Гечев от БСП поиска НСИ да обясни разминаванията в данните

Цяла година 2 държавни институции не са намерили как да решат проблема с обмена на информация, посочи той

26.02.2020 | 21:48 Редактор: Искра Ангелова

Нападките между управляващи и опозиция не спират, независимо от темата. В началото на пленарното заседание в сряда от ГЕРБ излязоха с декларация, според която БСП атакува с неверни данни на НСИ.

Въпреки че от НСИ отрекоха твърденията за манипулации на данните за растежа на Брутния вътрешен продукт, депутатът Румен Гечев от БСП продължи да настоява, че числата, публикувани от статистиката, не са коректни.

От ГЕРБ казаха, че това са фалшиви новини.

"Дали са манипулирани данни, които не са дошли. Излиза, че цяла година 2 държавни институции - едната, които е независима, а другата е под пряко подчинение на министъра на финансите, не са намерили пряко комуникация как да решат проблема с обмена на информация. Какво означава 28 дни закъснение? Данните за първото тримесечие за март трябва да бъдат публикувани в края на май", каза Румен Гечев в предаването "Денят ON AIR".

Според него данните, които се очаква да бъдат публикувани, са предварителни. 

"Окончателните данни ще бъдат пуснати през октомври тази година, което е изключително странно. Страните във и извън ЕС публикуват данните дори на книжен носител, а в електронен вариант - 2,3 седмици по-рано. Не може да очаквате от г-н Цветарски, че е имало политически натиск за данните, защото той ако си признае за такъв - трябва да си подаде оставката веднага", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от "левицата" допълни, че разковничето е в Агенция "Митници". 

"НСИ не може да не са забелязали, че не получават данните за внос на суров петрол. Тук става въпрос за значителни числа, които не са влизали в калкулацията на БВП. Вносът през 2019 г. е намалял с 1,730 млрд. евро спрямо 2018 г., а износът е нараснал с 4%, но по-техни данни вносът намалява до момента с 2% и нещо, а в същото време износът расте. Откъде идва това вътрешно потребление?", попита депутатът.

Той посочи, че според данните на НСИ за вътрешното потребление на фирми и домакинства  има 5,6% увеличение на потреблението.

Но кои са стоките, които бележат еднакво увеличение?

"Не са отчетени петролните продукти. Освен че е намалял вносът с над 2%, не са отчетени поне още 2% от вноса на петрол от Русия, вероятно част и от Ирак, но основно Русия и ето откъде идва разминаването", допълни Румен Гечев.

Той поиска аналитиците на НСИ да обяснят тези странности. 

"Данните не са фалшиви, никой не е променял данните, просто не са дадени данните за вноса на петрол. За първи път се натъквам на такива разлики", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК