"Воля": Разстоянието от България до Китай е един заразен пътник

Депутатът Кръстина Таскова коментира опасността от коронавируса

20.02.2020 | 21:50 Редактор: Кристина Крумова

Общо 23-ма души, завърнали се от Азия, са изследвани за коронавирус у нас. Всички взети проби са отрицателни.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев пред депутатите в парламента. Заедно с вътрешния министър той беше поканен да даде разяснения за мерките, които се взимат с цел предотвратяване на заразата.

"Трябваше да поставим този въпрос на дневен ред. Исках чрез информация да успокоим хората, а не чрез политически изказвания", коментира темата депутатът от "Воля" Кръстина Таскова.

"Разстоянието от България до Китай в момента е точно един заразен пътник", допълни тя.

Таскова посочи, че след изслушването в парламента е станало ясно, че за всички медицински заведения в страната са осигурени предпазни средства, спуснати са инструкции като план за действие. Осигурени са термокамери само на летищата в София, Варна и Бургас. На сухопътните ни граници все още няма.

"След като обърнахме внимание на това, ако има тази необходимост, министърът ще изгради такива", каза депутатът.

Според нея всички трябва да са изключително бдителни. Всеки, който има подобни на грип симптоми, трябва незабавно да се свърже с личния си лекар.

"СЗО обяви този вирус за заплаха от глобално значение. Той не се спира. Могат да бъдат взети мерки, за да бъде ограничено навлизането му", каза още Таскова.

След съвещание с парламентарно представените партии, финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ще бъде внесен проект, с който се дава гаранция, че България ще влезе в Еврозоната само и единствено при валутния борд, който е в момента.

"Всички тези "за" или "против" влизане на еврото в България, можем да разберем и всеки един от нас може да изрази мнението си чрез един национален референдум. Именно защото има много страхове трябва да се направи тази разяснителна кампания", коментира Таскова.

Тя обяви, че по инициатива на жените във "Воля" се подготвя поредица от кръгли маси по проблеми, свързани основно с децата.

ГЕРБ и БСП се скараха заради вчерашното шествие на президента в памет на Васил Левски и политизирането му. Управляващите поискаха държавният глава да се извини за "безпрецедентния гаф" на президентската институция. 

"Когато се каже Васил Левски, единственото, което можем да направим, е да се поклоним пред делото му. Поведението, което наблюдава целият български народ от двама държавници, е въпрос на политическа култура и политическо поведение", коментира споровете в НС Таскова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК