Ефектът от еврото щял да бъде по-добър отколкото предполагаме

Изчакването може да има вредни последици за България, алармира ректорът на ВУЗФ

18.02.2020 | 22:15 Редактор: Кристина Крумова

Докато няма абсолютен консенсус по темата за еврото, няма да насилваме влизането в чакалнята за Еврозоната. Това обяви премиерът Бойко Борисов на годишнината от създаването на КНСБ.

"Да правим референдум е нонсенс. Това е една много сериозна професионална материя за компетентни хора, които трябва да направят своите становища", заяви ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него страховете на българите от влизане в Еврозоната са неоснователни. 

"Кризата в Гърция произлезе от съвсем други неща - взимане на много кредити, еврото няма нищо общо с кризата в Гърция", категоричен беше доц. Вазов. 

Той смята, че сериозното доверие на чуждите инвеститори към България през последните една-две години ще бъде изгубено при несигурност на пътя на България към Еврозоната. 

"Оттук нататък ще има реакция в бюджета, в приходите, в безработицата...", каза ректорът.

"При всички случаи ефектът от въвеждане на еврото ще бъде по-добър отколкото предполагаме. Не виждам в какъв аспект ще пострада българският гражданин", убеден е той.

Според ректора на ВУЗФ хората се страхуват, защото 22 години от въвеждането на валутния борд са много кратък период и споменът от икономическите сътресения през 90-те е пресен.

"Изчакването за влизане в първия етап към влизане в Еврозоната не е добър знак. Аз се страхувам, че е възможно да се получат сътресения в икономическото развитие на България, възможно е изтеглянето на инвестиции. Изчакването е по-скоро със знак минус. Ще има много ефекти от непрофесионално говорене в този аспект", каза доцентът пред Bulgaria ON AIR.

Ефектът от разследването на приватизацията ще бъде морален, смята доц. Вазов.

"Проблемът не е в самата приватизация, а да се разследва какво е стояло преди приватизацията. Големият проблем на приватизацията е пак политически", отбеляза той.

В Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за висшето образование у нас. Промените са в няколко направление - по отношение на управлението, контрола и акредитацията. Има промени, които касаят преподавателите, студентите и връзката на висшите училища с общините и бизнеса.

"Законът за промените във висшето образование - това е един от пътищата, но не истинският път. Това е един от бавните и много внимателни пътища, по който да се стигне до някакво решение с българското образование. Но въпреки това има находки в сегашните поправки в закона", коментира доц. Вазов.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК