ВСС започна дисциплинарно производство срещу съдия Миталов

Според Лозан Панов решението може да създаде опасен прецедент

18.02.2020 | 15:38 Редактор: Искра Ангелова

Висшият съдебен съвет започна дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов. 

Магистратът получи черен печат за влизане в Съединените щати, по подозрение за участие в корупционни действия.

Със 7 гласа "за" и 4 "против" съдийската колегия на Висшия съдебен съвет одобри започването на дисциплинарна проверка срещу съдията Андон Миталов. 

Преди няколко месеца магистратът от специализирания наказателен съд разреши на обвинения в шпионаж Николай Малинов да пътува до Русия. Именно там лидерът на движение "Русофили" получи орден от президента Владимир Путин, а след изявлението на американския департамент, че съдията има забрана за влизане в Съединените щати, правосъдният министър поиска магистратът да бъде отстранен. 

"От формална страна предложението на министъра на правосъдието е в съответствие с изискванията на закона, поради което колегията прие това решение за образуване на дисциплинарно производство. Оттук насетне какво ще се събере е въпрос на производството", каза представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев. 

Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов решението на съдийската колегия може да създаде опасен прецедент. 

"Ако се твърди сериозна корупция, доказателства не бяха предоставени към настоящия момент. Съдийската колегия с това решение преминава една граница и границата е, че съдийската колегия започна да се превръща като институция за съдебен контрол, особено по съдебни актове, които не подлежат на оспорване", каза Панов.

Вижте повече в репортажа на Сергей Тодоров.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК