Перник има вода за 10 дни, язовир "Студена" достига мъртвия си обем

Комисията по инженерна инфраструктура иска още информация, ще се събере отново в четвъртък

20.01.2020 | 19:22 Редактор: Кристина Крумова

"Перник има вода за пиене от язовир "Студена" за още 10 дни, след това ще бъде достигнат мъртвия обем", предупреди кметът на града Станислав Владимиров.

В четвъртък столичните общински съветници трябва да гласуват предложението за изграждането на нови 14 километра водопреносна мрежа през Мало Бучино. Така Перник ще получи вода от водосбора на язовир "Белмекен" през водопреносната система на София. 

Едно от исканията на Столичната община е поставянето на спирателен механизъм при резервоара на Мало Бучино, което ще позволи спирането на водоподаването при появата на дисбаланс. Друго искане е да се осигурят средствата за ремонт на стената на язовир "Бели Искър". 

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова съобщи, че най-добрият начин да се помогне на перничани, е именно като се пренасочи вода от язовир "Белмекен" към града. И призна, че всички мерки на правителството досега за алтернативни водоизточници за Перник не са дали резултат. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов призова да спрат спекулациите по темата, че някой ще изпие водата на някого. 

"Дори да се използва и водата от мъртвия обем на язовир "Студена", ако не завали, тя ще стигне за около 30 дни", заяви той. 

За изграждането на новото трасе през Мало Бучино ще са нужни поне 45. Прогнозната му цена е 25 млн. лв., а изпълнител ще бъде държавната фирма "Монтажи". 

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК