България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Интензивното на педиатрията в София отново ще приема пациенти

То затвори на 27 ноември заради недостиг на лекари

20.01.2020 | 09:03 Редактор: Ивет Арабова

От днес се очаква да заработи интензивното отделение на Детската болница в София. От 27 ноември миналата година педиатрията спря да приема деца, които се нуждаят от интензивно лечение и дихателна реанимация, заради недостиг на лекари. Кадровата криза се обостри след смъртния случай с 3-годишното дете. Малките пациенти бяха пренасочвани към "Пирогов", "Александровска" и Националната кардиологична болница.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че се водят преговори с двама анестезиолози за интензивния сектор в Педиатричната болница ''Проф. Иван Митев'' и той може да заработи на 20 януари.

"Отделението ще започне да работи от 3 февруари, тогава имаме осигурени анестезиолози. Клиниката работи и в момента, има новоназначени колеги", обясни пред репортер на Bulgaria ON AIR началникът на педиатрията Димитър Русинов.

"Убеден съм, че клиниката ни ще възкръсне като феникс от пепелта. Ще заработим на пълни обороти от 3 февруари. Благодаря на нашите дарители, които успяха да организират прекрасен ремонт", коментира началникът на клиниката по пулмология Даниел Илиев.

Според него на този етап ситуацията не е взривоопасна и в момента в болницата се чувстват по-стабилни финансово. Той благодари на Министерството на здравеопазването, което подало ръка и успяло да реши част от проблемите с възнагражденията в болницата.

Кремена Кунева стартира инициативата за реновацията на отделението.

"Идеята се роди, след като бяхме настанени тук с дъщеря ми. Получихме невероятно обгрижване от лекарите. Материалната база обаче беше потресаваща. За 48 часа 2 български фирми са дарили цялата дограма", споделя тя. 

Кремена смята, че това е работа, която не сме свършили като общество през последните 20 г.

"Имаме доста последователи в страницата във Facebook. Всичко е обновено - шкафове, климатици, щори, закупихме и апаратура, колкото ни беше по силите", каза координаторът на инициативата Димитрина Сотирова.

Кремена бе категорична, че е най-притеснена от липсата на обратна връзка относно строежа на Националната педиатрична болница.

"В проекта не е зададено колко родителски легла се предвиждат в тези стаи", каза още тя.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК