"Завърналите се": Защо един млад българин, израснал в чужбина, реши да стане учител у нас

Йордан Радев мечтае едни ден да има свое семейство, а родителите му да се завърнат в родината

30.06.2022 | 07:43 Редактор: Жаклина Иванова

Поредицата "Завърналите се" с Петя Кертикова се завръща. Първият гост е един млад мъж, който иска да стане учител.

Той определя себе си като обикновен човек, с обикновени мечти - фен на шаха и баскетбола. Израснал в Германия и Испания, днес Йордан Радев прави съзнателен обратен завой към родината, въпреки мнението на родителите си. Йордан е дълбоко свързан с къщата си в Стралджа. За него завръщане значи родолюбие.

"Обичам България и искам да живея тук. Харесва ми повече при баба и дядо. Корените ми са тук. Обичам народната музика", сподели Йордан Радев в ефира на "България сутрин".

Йордан от дете знае, че за да сполучи, трябва да учи. От дете мечтаел да стане космонавт, но после го омагьосват думите и мечтите му се приземяват.

"Като учител, когато се прибера след работа у нас, искам да изпитвам удоволствието, че съм помогнал на децата, че са научили нещо от мен - душевно, човешко", разказа Йордан пред Bulgaria ON AIR.

Виновници за това са двама от преподавателите му в Испания и Германия, където живее 14 години. Когато е на 5 г., Йордан напуска България с родителите си. Те тръгват към широкия свят с надеждата да осигурят по-добро бъдеще на децата си.

Йордан записва Приложна лингвистика в пловдивското висше училище. Когато навършва 20 г., сам взема решението да се върне в България. По онова време работи за една от най-големите компании за онлайн търговия - Amazon.  

"Реших да стана учител, защото през живота си имах чудесни учители", обясни той.

Убеден е, че няма проблемни деца, а липса на комуникация.

"Децата слушат, зависи обаче много от учителя. Мисля, че ще бъда готин учител, но и строг", категоричен бе той.

Мечтае едни ден да има свое семейство, а родителите му да се завърнат.

"Тук се чувствам най-добре. Надявам се, да помогна в България с доброта. Мисля, че тук липсва понякога", сподели Йордан.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 2
Мари
преди 1 година