Да гледаш света през дървени очила

Кирил Миленов, DIVAK: Идеята е да се върнем малко назад във времето

03.03.2021 | 07:35 Редактор: Тодор Петров

"За мен завръщане означава центриране, връщане към онова, което наистина е важно; завръщане към хората и към нещата, които са ме направили това, което съм!" 

С тази мисъл основателят на дървените очила DIVAK - Кирил Миленов, се прибира у дома си след близо десетилетие в чужбина. 

Бил хамалин по време на бригада в САЩ през 2007 г., събира пари, за да замине за Флоренция, където кара 2 курса по програмата Еразъм. След близо година в Италия, Кирил се завръща и завършва "Социология" в Софийския университет. Не губи време, а заминава за Нидерландия, където завършва магистратура със специалност "Статистика и социални изследвания". 

Прибира се в София и не след дълго заминава за Швейцария, където се насочва към дигиталния маркетинг. Там остава близо 5 години като работи за малък стартъп.

Да работи за себе си отдавна е идея, която се върти в главата на предприемача. Избира България, където да даде път на мечтите си

"За българите най-доброто, което могат да направят, ако искат да създават, е да се върнат в България, защото никъде другаде няма да получиш това удовлетворение от създаването и промяната на света, макар и на микро ниво, отколкото в България", смята Кирил.  

Прибира се окончателно в края на 2018 г. Идеята да прави очила от дърво вече е узряла. Заедно със свой приятел стартират на мускули и със собствени средства. Днес вече имат продадени около 250 чифта очила, като около 70 са в България, а останалите - в Европа и САЩ. 

За направата на очилата използват висококачествена дървесина, позната в самолетната индустрия. Кирил иска един ден очилата да са изцяло безвредни за околната среда. 

"Единствената част по тях, която искаме да променим тепърва, са лещите, защото лещите не са 100% еко и био. Нашите са 92% целулоза - растителна, която обаче после има един химичен процес, който прави продукта не толкова еко", казва основателят на дървените очила. 

С мисъл за природата Кирил иска напролет да започне да връща ресурса, който е използвал. За целта ще засажда по 5 дървета за всеки продаден чифт очила. А през тях той иска хората да виждат света една идея по-дивашки и свободен. 

Цялата история на Кирил Миленов гледайте във видеото.

Гледайте всички епизоди на "Завърналите се с Петя Кертикова" ТУК

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
kirtakgeri@abv.bg
преди 3 години
Чудесен репортаж, но къде да открием тези очила ? Сигнализирай за неуместен коментар