Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Силата на атома

Към средата на 2022 година работещите ядрени реактори в света са 440

04.12.2022 | 21:05 Редактор: Искра Ангелова

Закрит корт за скуош под изоставеното футболно игрище на Чикагския университет става площадка на първия в света ядрен реактор. Историята ни връща в далечната 1942 година. В средата на месец ноември започва строителството на "Chicago Pile-1". В продължение на две седмици екипи от работници и учени прецизно почистват и подреждат тухли от графит и уран. Издигат 57 слоя на височина от шест метра. Между тях оставят отвори за кадмиеви контролни пръти. Така наречената "купчина" е завършена вечерта на 1 декември 1942 г. На 2-и в тъмното и студено помещение се събира група от 42-ма учени, за да наблюдават първата самоподдържаща се верижна реакция, при която контролирано се освобождава ядрена енергия.

Експериментът на Енрико Ферми с първия в света ядрен реактор дава нов път на развитие на човечеството. Ядрените оръжия промениха глобалната политика. А получаваната енергия при ядрената верижна реакция е усвоена и са изградени атомни електроцентрали в 31 държави по света. Спорът между учените дали АЕЦ е безопасна технология продължава и до днес. Физиците са категорични, че това е чиста енергия без въглеродни емисии. Биолози и еколози обаче са на мнение, че евентуална авария в атомна електроцентрала ще нанесе трайни последствия на природата, заради радиоактивното замърсяване.

От 1979 година досега само в три централи са се случвали аварии граничещи с катастрофа. Това са в АЕЦ "Три Майл Айлънд" в САЩ през 1979 г., в АЕЦ "Чернобил" в бившия Съветски съюз през 1986 и АЕЦ "Фукушима" в Япония през 2011. При тях се стопява активната зона на реакторите и в атмосферата е изпусната радиация.

При една авария в атомна централа непосредствените жертви са много малко. В "Чернобил" на практика са диагностицирани около 128 души с лъчева болест, сочат данните на Международната атомна агенция. В рамките на около месец загиват около 40 души от непосредствено работилите в централата нощта на катастрофата. В следващите години поради различни причини загиват още около 14 души. В следващите години обаче при голям брой хора се проявяват стохастични ефекти като левкемии, рак на щитовидната жлеза, солидни тумори. Рискът при такива аварийни ситуации е именно от развитието на стохастични ефекти. Това казва доц. д-р Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Радиацията - това са лъчения, които се движат със скоростта на светлината. Те преминават през клетката на живия организъм за десет атосекунди, което е нещо изключително бързо и почти достига скоростта на процесите, които са се случвали в началото на Вселената. Заради изключително краткото време на преминаване на радиацията не може да се оцени първоначалният ѝ ефект. Това обяснява доц. д-р Детелин Стефанов, ръководител на катедра "Биофизика и радиобиология" в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Чернобил" нямаше да има и толкова жертви, ако не бяха направили груба грешка да изпратят пожарникарите без да ги облекат с облекло, каквото трябва. Те са си отишли със стандартното облекло за противопожар, а не с това, което при ядрени аварии. Изобщо "Чернобил" е една демонстрация за поредица от човешки грешки. Голяма част от екипа, който е предизвикал аварията, са били инженери, но за мен те са били неграмотни, защото не са разбирали какво се случва. Поуките са много големи от това, което се случи там. Контролът вече е на друго ниво. И допускането на хората до управление на пусната вече централа е с много по-големи изисквания", казва ядреният физик проф. дфзн Ана Пройкова.

Към средата на 2022 година работещите ядрени реактори в света са 440, а в процес на изграждане са още 56. 10% от световното електричество се произвежда от атомни електроцентрали, което се равнява на повече от 2600 тераватчаса годишно. В първата петица на държавите с най-много ядрени мощности са Съединените Американски щати, Франция, Китай, Япония и Русия. Атомната енергетика е най-надеждният източник за производство на ток. Централите могат да работят на пълен капацитет над 90% от времето на експлоатацията си. Освен това не използват много ядрено гориво. Според изследване на американски учени цялото количество, с което всичките 55 щатски АЕЦ-а са работили в продължение на 60 години може да се побере на футболно игрище с дълбочина около 9 метра.

Държавите, които развиват ядрена енергетика, включват атомните си електроцентрали в списък на стратегическите обекти от значение за националната сигурност. Те са от ключово значение за икономиката, защото пpoизвeждaт oгpoмни ĸoличecтвa eлeĸтpoeнepгия бeз пpeĸъcвaнe в пpoдължeниe нa мeceци. Войната в Украйна показа, че АЕЦ може да е и военна цел на противника.

Вижте филма на Миглена Георгиева във видеото


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
" само в три централи са се случвали аварии граничещи с катастрофа"... А пожарът в Уиндскеил? Или само масивен пожар, извърляне на реактивен облак и дезинтеграция на графитеното ядро не са достатъчно близко до катастрофа? Сигнализирай за неуместен коментар