Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Лекарство срещу Ковид-19

Кои медикаменти спомагат за по-лекото протичане на коронавируса?

23.10.2021 | 20:10 Редактор: Елеонора Танева

Защо има инжекции за здравите, а не лекарство за болните от Ковид-19? Това питат хиляди в социалните мрежи. А отговорът на учените е категоричен! Пускането първо на ваксини е свързано с дългогодишен процес по разработване на препарат, който да ограничи коронавирусните инфекции.

"Ограничаването на вируса в световен мащаб би могло да се осъществи с ваксиниране на голяма част от населението. Говорихме дълго време за така желания обществен имунитет, който от начало беше 70% от населението. След това, с възникването на новите варианти, се заговори за 80%. В момента в Европа виждаме, че при 90% ваксинирано население има страни, които облекчиха значително мерките, като Дания, Норвегия, Швеция". Това казва проф. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

С появата на новата зараза започна и търсенето на лекарство, което да пребори инфекциозното заболяване. 

В самото начало се използват съществуващите вече на пазара антивирусни препарати. "Ние не се срещаме с коронавирусите за първи път, така че има различни лекарства, които се прилагат макар и не конкретно за Ковид-19. Така че не се започва от самата нула", обяснява докторантът в Института по микробиология Адриана Колева.

Междувременно учените започват да пробват ефекта срещу новия коронавирус на илачи, дали добри резултати при лечението на ТОРС, Зика, жълта треска, западно нилски енцефалит, ебола.

"Изследванията бяха много интензивни и доведоха до някои много положителни резултати. Така е установено, че лекарството "Ремдесивир", разработено срещу хепатит С, ебола и марбол, дава успех и срещу причинителя на Ковид-19. И трябва да кажем, че това е номер едно. Това е най-надеждното средство", обяснява вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

"Ремдесивир" се поставя инжекционно и действа добре в първите дни на заболяването. То се прилага при хора със сърдечносъдови и онкологични заболявания. В случаи, при които има риск от възникване на много тежки странични ефекти.

На пазара вече има няколко специфични препарата за лечение на Ковид-19, но те се използват само в болнична среда. Първият медикамент за домашно лечение под формата на таблетки, който предстои да бъде пуснат, е американският "Молнупиравир". Той намалява усложненията от вирусната инфекция с около 50%, твърдят от фармацевтичната компания, която го разработва. В клиничните изпитвания участват 775 пациенти с Ковид-19. Сред тях има и хора с рисков фактор за тежко протичане на заболяването. 29 дни след началото на лечението с хапчетата само 7 процента от болните са хоспитализирани.

"Молнупиравирът" има много големи предимства. Първо, не се прилага инжекционно, а е обикновена таблетка. Ще се приема от самото начало на заболяването на всеки 12 часа в рамките на пет дни. Лекарството блокира вирусната полимераза, обърква генома на вируса и той започва да синтезира дефектни протеини. По този начин се спира заразяването на повече клетки. Сега се чака разрешението на това лекарство", казва още проф. д-р Пенка Петрова.

Появи се и израелско лекарство, което също е много надеждно. Има и други, които все още нямат имена, а са само с буквите на създателите им. Всички те обещават намаляване на смъртността от Ковид-19 до 98%, но не могат да предпазват от тежко протичане на болестта, защото това зависи от имунната система на организма.

Лекарство се прави по-бавно отколкото ваксина, категорични са учените. Предклиничните изпитвания са твърде много. Тестове се правят в клетъчни култури, за да се види как проучваното вещество подтиска вируса, как отговаря на търсения ефект и как действа. В така наречената първа фаза се определя колко е токсично лекарството, има ли странични действия и се определя дозировката.

"Дълга е теоретичната подготовка. След това се изследва биологичната активност на отделните съставките. Правят се експериментите ин витро в моделни системи, а после и ин виво. Определя се летална доза и останалите фармакологични параметри и при положителен резултат, тогава вече това вещество се изпитва в клинична фаза", обясни гл. ас. д-р Алмира Георгиева от Института по микробиология при БАН.  

"Изследванията продължават до 10 години. Не всяко лекарство може да получи патент и да влезе в употреба. Но това, което е характерно за подбора на лекарствените молекули е, че в модерните фармацевтични компании има цели отдели, които се занимават с лекарствен дизайн. Тоест, те правят компютърни модулации на различни молекулни скелети, които разбира се взаимстват от природните екстракти и започват синтезата на цели класове от техни производни", казва доц. д-р Милка Милева, ръководител на лаборатория "Модификатори на биологичния отговор и патогенеза на вирусните инфекции" в Института по микробиология при БАН.

Всяко лекарство преди да получи сертификат преминава през така наречените "двойни слепи опити". При тях участващите в изпитването се разделят на групи. Едните получават плацебо таблетки, тоест хапчета без активна съставка, а други пият истинският илач. Целта е да се докаже безусловно, че медикаментът наистина лекува.

Коронавирусът SARS-CoV-2, който причинява Ковид-19, мутира два пъти по-често отколкото се предполагаше. Проучване на генетиците от университетите в Бат и Единбург във Великобритания показва, че той се изменя поне по веднъж седмично. Според изследването, ако човек твърде продължително време боледува от Ковид-19, новият коронавирус може да мутира в тялото му. И ето тук идва въпросът – медикаментите срещу Ковид-19 ефикасни ли са срещу новите щамове или трябва постоянно да се осъвременяват?

"За разлика от ваксините, лекарствата не се усъвършенстват постоянно. Те атакуват общ механизъм за всички щамове на този вирус. При тях няма варианти", казва акад. Гълъбов.

"Вирусите нямат клетъчен строеж. Те представляват комплекси от нуклеинови киселини и белтъци. Някои от тях са по-сложни и имат допълнителни гликопротеинови обвивки. Тяхното развитие протича само вътре в жива клетка, затова по-трудно могат да се инактивират. Трябва да се намери точната специфична вирусна структура, която е различна от клетъчната, за да се удари само по нея. Това е причината трудно да се правят лекарства срещу вирусите", казва гл. ас. д-р Нели Вилхелмова-Илиева, ръководител на лаборатория „ДНК вируси и онколитични вируси“ в Института по микробиология при БАН.

Основно правило при лечението на Ковид-19 е заразата да се атакува в самото начало. Колкото по-късно се вземат мерки, толкова по-трудно става изчистването на организма. Антивирусните препарати спират размножаването на вируса, но приети късно, когато болестта вече се е развила те не винаги имат ефект.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 2
Вови
преди 2 години