Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: БЛИЗЪК ПЛАН

Думата "телевизия" е използвана през 1900 година на международен конкурс в Париж

28.11.2020 | 20:08 Редактор: Искра Ангелова

Днешната ни "Историите ON AIR" е за телевизията. Разпространена шега сред колегите ни е, че това е тежка и нелечима болест, която е за цял живот. Тя, телевизията е вече на около 90 години и въпреки развитието на социалните мрежи и в момента все още е най-влиятелният носител на информация в света. Според проучванията, 98 процента от домакинствата притежават поне по един телевизор и всеки ден прекарват пред него по няколко часа. На Балканите гледаме с един час повече в сравнение с Европа.

Думата "телевизия" е използвана през 1900 година на международен конкурс в Париж. 27 години по-късно американецът Хърбър Айвс осъществява първото далечно предаване на подвижно изображение по кабел между градовете Вашингтон и Ню Йорк. През 1929 година в първо в Германия започват редовни предавания, а първото живо излъчване е от Берлинската олимпиада през 1936 година.

Една късна вечер, в средата на 50-те години, по време на последната новинарска емисия, водещата на френски новинарски канал прави няколко последователни грешки. Извинява се. Пак греши. Извинява се. И следва нова езикова грешка. Тогава журналистката вдига поглед към камерата и казва: "Уважаеми зрители, извинявайте. Детето ми е болно и мисля само за него". На следващия ден, резултатите показват рекорден брой зрители. Оказва се, че да си жив човек на екрана е много по-притегателно от това, да си съвършен далечен образ от една кутия. Така се ражда телевизията такава, каквато я познаваме днес.

Новините, актуалните и публицистичните предавания задължително присъстват в програмата на всяка политематична телевизия. В следващите минути показваме как протича работния ден на новинарите.

Вижте целия филм на Миглена Георгиева във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК