Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: Голяма Богородица

Жените, които искат да се сдобият с рожба не трябва да се докосват до нищо с червен цвят

15.08.2020 | 20:15 Редактор: Юлия Христова

Жените, които искат да се сдобият с рожба не трябва да се докосват до нищо с червен цвят в един единствен ден в годината – 15-ти август. Това гласи едно старо поверие. От древни времена зачеването на дете е най-съкровеното желание на всяко семейство. А светицата, която сбъдва чудото е Божията Майка. Тя е тази, която измолва от Сина си Божията благодат.

С много обичаи и традиции е свързан най-светлият летен празник – Голяма Богородица. Тогава жените не подхващат никаква работа, в очакване на молитвата им да бъде чута. В нощта срещу празника много хора преспиват на свято място. Те вярват, че точно тогава Пресветата Дева Мария ги чува. Затова се молят за здраве и благополучие и си пожелават нещо хубаво като се надяват то да се сбъдне.

Етнологът от Националния исторически музей Ели Гуцева разказва, че едно време жените, които са се казвали Мария или някакво производно на това име са посрещали на обяд своите гости и са ги гощавали с варена или печена царевица. На тяхната трапеза се надпреварвали първи да седнат невести, които все още не са се сдобили с рожба. Вярвало се, че ако първата гостенка на именичката е жена, която все още не е раждала, това било гаранция, че тя ще може да зачене през следващите 12 месеца.

На Голяма Богородица силно застъпено е молитвеното отношение на жените към Божията Майка. Те отиват в църквата с дарове, с цветя. Известна е и практиката на измолване чрез вотиви. Това са едни метални фигурки, които са с изображение на бременна или на новородено бебе. Поставят ги върху иконата на Божията Майка с идеята, че тя ще чуе молитвата им и ще могат те да заченат дете и да родят през следващата година, казва още Ели Гуцева.

На Успение Богородично всички храмове посветени на Пресветата Дева се посещават от болни и страдащи хора, от съпрузи, които не могат да имат деца. В този ден свещениците четат и молитва за чадородие.

Дори хора, които не са вярващи или изповядващите друга религия също почитат Пресветата Дева Мария, казва доц. д-р Клара Тонева от Богословския факултет на СУ "Климент Охридски“. "В Исляма няма никакво иконопочитание. Там е недопустимо, за да не би иконите да бъдат възприети като идоли. Но съм виждала в множество ислямски домове, където съм гостувала през годините, икони на Божията Майка“, допълва още доц. д-р Тонева.

Когато човек искрено призовава Бога или Богородица, или светиите – те чуват! Молитвите, които са написани ни учат как да се молим, те ни дават пример, но ние може да кажем и само две думи: "Богородичке, помагай!“. Това съветва гл. асистент отец Сава Кокудев от Богословския факултет на СУ „Климент Охридски“.

В България има три чудотворни икони на Пресветата Дева. Те се пазят в най-големите манастири на страната ни – Рилския, Бачковския и Троянския. За силата им се говори много и се вярва, че когато се съберат заедно правят чудеса.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Anonimen
преди 3 години
ami da se pomolim togava za decata ni da ima vaksini pone tezi do 6 god. samo tova . Сигнализирай за неуместен коментар