Историите ON AIR

Неделя от 16:00 часа
още

Историите ON AIR: От кравата до ваксината

Биологичните препарати, създаващи имунитет, са помогнали за овладяването на пандемии

06.06.2020 | 20:11 Редактор: Ивет Арабова

За и против ваксините. Споровете вървят повече от 20 години. Научно доказано е, че именно биологичните препарати, създаващи изкуствен имунитет, са помогнали да се овладеят смъртоносни заболявания и епидемии, които векове са тормозили човечеството. Ако имахме машина на времето и се върнем назад, сигурно трудно бихме оцелели в онези времена.

В началото на 18-ти век периодично в някои части на света са избухвали епидемии от едра шарка. Предполага се, че само в Европа от вариола годишно са умирали около 400 000 души. През април 1716 г. английският крал изпраща като посланик в Османската империя сър Едуард Монтагю. Той заминава за Цариград със съпругата си Мери и тригодишния им син. Именно Мери първа разбира, че местното население прави ритуал, за да се предпази от едра шарка. Описала всичко в писмата си, а когато се върнала в Лондон с помощта на доктор Майнтланд разгласила вариолизацията – подкожното заразяване с едра шарка с цел хората да се предпазят от болестта. Но откриването на ваксината се случва 80 години по късно – през 1796 година от британския лекар Едуард Дженър.

Той открива, че ако вирусът на едрата шарка премине през неспецифичен носител, каквито са кравите, той се омаломощава и в последствие хората боледуват много по-слабо от това заболяване, без да умират. Това разказва доц. д-р Андрей Чорбанов от Института по микробиология "Стефан Ангелов" при БАН.

Покрай пандемията от Ковид-19 се заговори много за имунитета, който създава БЦЖ ваксината. Все още не е доказано, че именно той помага на хората да прекарат по-леко инфекцията. Наред с тези проучвания, учени от цял свят са ангажирани с намирането на ваксина срещу заболяването, което ни засегна през 2020 година. У нас екипът на доц. Чорбанов работи по ваксина срещу коронавируса.

Първите етапи от изработването на българската ваксина вече са преминали. Очаква се лабораторните ѝ изпитвания да започнат в началото на есента.

Вижте във видеото целия филм на Миглена Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ваксините, които сега се правят са различни от ваксините слагани преди примерно 20 г. Сигнализирай за неуместен коментар