Предприемач: Без "зелен сертификат" цялото общество ще отиде в локдаун

Ако има някаква помощ от държавата, тя не трябва да е подаръци, заяви Ивайло Пенчев

28.10.2021 | 22:02 Редактор: Теодора Патронова

В десетки градове в цялата страна се проведоха протести срещу новите здравни мерки, като недоволството беше насочено главно срещу "зеления сертификат". Ресторантьори заявиха, че са изправени до стената и ще бъдат принудени да затворят. Но не всички засегнати от кризата бизнеси са против мярката.

"Не подкрепям протеста на бизнеса. "Зеленият сертификат" го обясняват като ограничение, а трябва да го обясняват като свобода, какъвто той е. "Зеленият сертификат дава свобода на ваксинираните и преболедувалите да живеят нормално", каза предприемачът Ивайло Пенчев в предаването "Денят ON AIR"

ко няма "зелен сертификат" цялото общество ще отиде в локдаун, всички ще са роби на заразата. Ако има "зелен сертификат" безопасните за обществото няма да робуват на мерки, а само тези, които са опасни за обществото", заяви той пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му щеше да е по-добре да бъде обявен от по-рано, но добави, че ако не бяха въвели "зелен сертификат" щеше да има локдаун от днес за утре. 

"Ограниченията пречат на всички, но трябва да сме наясно, че някои от тях създават пречки, но и решават проблеми. Балансът дали повече помагат или повече пречат е тънка работа. Аз смятам, че "зеленият сертификат" повече помага, отколкото пречи", поясни Пенчев.

Той обърна внимание, че след въвеждането му са се извили опашки за ваксинация. 

Пенчев разясни, че в офиса почти всички негови служители са ваксинирани, но по обектите и в завода по-малко са ваксинирани. 

"Целият свят поема удари. Не ги поема само бизнесът. Бизнесът, колкото е част от човечеството, поема удари. Бизнес, който иска помощ от държавата е кандидат-бизнес", подчерта той. 

ържавата никога на никого в човешката история не е помогнала. Държавата само задължава едни хора да помагат на други. Когато някакъв бизнесмен казва, че иска пари от държавата, той всъщност казва: "искам една група от хора, която работи и плаща данъци да ми дава на мен". Според мен не е справедливо. Не трябва да е така. Ако има някаква помощ, тя не трябва да е подаръци", изтъкна Пенчев.

Той си представя два вида помощи - първият е за известно време затрудненият бизнес да бъде освободен от данъци, а вторият е лесен достъп до кредити. 

"Когато държавата се занимава с бизнес, всички други хора, които са честни и трудолюбиви, плащат за този бизнес", коментира Пенчев. 

Той поясни, че политическата нестабилност е оказала негативно влияние на бизнеса. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК