Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Кой е деспот Алексий Слав - принцът на Филипопол

"Той е бил опитен политически играч", отбеляза доц. д-р Калин Йорданов

23.06.2024 | 17:50 Редактор: Йоана Великова

В предаването “Операция история” тръгваме по дирите на една от най-загадъчните личности в българската средновековна история - Деспот Алексий Слав, владетел, властвал самостоятелно повече от 20 години в големи области от Тракия и Източна Македония. За него говори авторът на Монографията "Принцът на Филипопол: непознатият деспот Алексий Слав“  доц. д-р Калин Йорданов. 

“Алексий Слав е владетел на едно автономно българско владение, но противоречивите оценки за него идват най-вече, защото е васал и съюзник на Латинската империя, а по-късно и на неовизантийската държава в Епир. Той се съюзява с едни от най-големите врагове на Българското царство по това време, макар че като опитен политически играч той се опитва най-вече да балансира между големите сили по онова време на Балканите. Близо три десетилетия той успява да го прави, което е впечатляващо за една толкова динамична и турбулентна епоха - да се задържиш в нея толкова дълго време. Още повече, да отстояваш своята идентичност и да ръководиш една държава”, каза гостът.

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че неговата история започва през лятото на 1208 година с небезизвестната битка при Филипопол, което е реванша на рицарите за голямата тяхна загуба при Одрин. Непосредствено след това сражение в родопските крепости латинският император се среща с владетеля на Родопите Алексий Слав и това е първата му появя на историческата сцена. 

“Първо става васал на императора, нещо повече - императорът му дава своята незаконна дъщеря, по този начин скрепва техните феодални отношения. Алексий Слав се представя пред императора като твърде благороден мъж, богат на съкровища от злато и сребро и на много земи. Като зестра императорът му дава едно феодално владение, старата Филипополска област”, разказа доц. Йорданов.

Целия разговор гледайте във видеото.