Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Каква е причината за смъртта на Георги Димитров?

"Говори се, че е пил много и е пушел", коментира Валентин Събков

23.06.2024 | 17:17 Редактор: Йоана Великова

Убийство или естествена смърт е причината за кончината на лидера на българските и световните комунисти - Георги Димитров през 1949 година? Отговор на този и още много въпроси дава историкът Валентин Събков в предаването “Операция история”. 

“Ние обичаме да търсим конспирации и сензация навсякъде, а такава всъщност няма. Георги Димитров умира от много болести. Но защо се мисли, че той е бил убит? През есента на 1947 година Тито пристига на официално посещение в България в град Варна. Той е бил посрещан от екзалтираните народни тълпи, придвижвали са се на открит камион. Същата вечер обаче в Евксиноград, в среща на четири очи, се случва луда караница и още на следващия ден Тито напуска Варна и се прибира обратно към Югославия. Поводът за тази кавга са слухове и предположения. Точно тогава става дума за т.нар. Балканската федерация”, каза Валентин Събков.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че Георги Димитров е помагал да спасява български емигранти от преследване на съветските служби. 

“Аз съм убеден и аз твърдя, че той не е ликвидиран и умира от заболявания. Говори се, че е пил много и е пушел, това също е от документираните факти. Предполагам, че каквото и да е аутопсии са правени, нека не забравяме, че връщат тялото му в България, наши медици получават всичко, свързано с него, те най-вероятно също са правили някакви изследвания. Не съм съгласен, че е ликвидиран. И аз имам мои версии, ако говорим за конспирации, но той умира от естествена смърт”, сигурен в думите си е Валентин Събков. 

Гледайте целия разговор във видеото.