Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Чужденците имат и положителна, и отрицателна роля в историята ни

Леандър Леге и Виторио Позитано спасяват София от опожаряване, разказа историкът Йордан Миленов

16.06.2024 | 21:15 Редактор: Йоана Великова

В "Операция история" и рубриката "Тяхната история" ще ви разкажем за чужденци, които са защитавали българското повече от нас самите. Кои са е ще разкаже историкът Йордан Миленов.

"Чужденците имат и положителна, и отрицателна роля в нашата история. Сведения за българите и начинът им на живот черпим от техните хрониките, които са посетили България през Османския период. От тях добиваме представа за облеклото на българите, за техния начин на живот и поведение. Различните чужденци дават различни сведения, но, като цяло, сведенията са в положителна светлина. Все пак да не забравяме, че в продължение на пет века нашият народ е забравен, не само от Бога, забравен и от световната история, забравен като традиция, като бит и като душевност. В края на Руско-турската война, когато се създава българската държавност, тя излиза на европейската сцена, само че по времето на Априлското въстание е имало много чужди посланици, консули основно на Британската империя, на Руската империя, на Австро-Унгария, по-късно на Германия, Франция и Италия", каза Миленов. 

Пред Bulgaria ON AIR той разказа историите на Леандър Леге, Виторио Позитано и Йозеф Валдхард. Валдхард е посланик на Австро-Унгарската империя в София, но най-интересна история има Леге. Той идва в София в средата на 70-те години на 19 век и е назначен за френски консул. Смята се, че той, заедно с Виторио Позитано, спират османците да опожарят София.

"Личността на Джанюариъс Макгахан е много интересна за нашата история. Той е американец и един блестящ журналист, само че трябва да бъде споменато едно име, Едуард Пиърс, който пише една статия за ужасите в България. На нас дължим това, защото много българи са завършили Робърт колеж в Цариград, образовани хора са. Те пишат писма и привличат вниманието. На нас дължим това, че чужденците са ни защитили. Пиърс пише статията, Макгахан за интересува и е изпратен като кореспондент на балканите", коментира Миленов личността на американския журналист. 

Гледайте целия разговор във видеото.