Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Историите на българските хайдути и защо темата е неясно написана в учебниците

"Те са имали своите ценности, вярата и семейството са били на първо място", каза Георги Радулов

16.06.2024 | 19:54 Редактор: Йоана Великова

В "Операция история" се засяга темата за легендарни наши хайдути, като Ангел Войвода, Индже Войвода и Христо Войвода, за да разберем каква е била тяхната хайдутска гара. Гост в предаването е Георги Радулов от Сдружение "Хайдути". 

"Хайдушкото движение е свързано с църквата неразделно, винаги са вървели ръка за ръка и смея да твърдя, че няма църква, параклис или манастир в България, които да не са били пряко покровителствани от хайдутите, и които не са били финансирани от хайдутите. Всъщност, хайдутите са били едни обикновени хора, хора, които са имали своите ценности и в този период вярата и семейството са били на първо място. При липса на наша собствена държава това е била най-голямата ценност", каза Радулов по повод връзката между хайдутите и църквата. 

Пред Bulgaria ON AIR той разказа интересни истории за наши хайдути. Един от тях е Христо Войвода, един от 100-те сливенски войводи. Той повече от 30 години хайдутува, покривал е много голяма територия след 1750 година. 

"Много болно ми става, като прочета какво пише за хайдутите в учебниците. Тази година пак ги прочетох, има по един урок, предимно е в края на учебната година. Много е малко и неясно написана информация, хората няма как да съберат хайдушкото движение в пет изречения, нито могат да покажат кои са славните войводи, нито децата могат да си направят изводи какви всъщност са били хайдутите. Така са решили от Министерството на образованието, затова ние ходим в училищата, правим открити уроци, разказваме за различни войводи. Те са много и има информация за хайдушкото движение и щом държавата не ги взима на сериозно и смята, че не заслужават толкова внимание, ние ще продължим да се борим, колкото ни държат силите", заяви Радулов.

Гледайте целия разговор във видеото.