Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Ивайло Мирчев: Не очаквахме, че ГЕРБ и ДПС са толкова близки

"За страната в момента не е добре ние да сме опозиция", каза бившият депутат от ПП-ДБ

23.06.2024 | 07:55 Редактор: Йоана Великова

В предаването “Опорни хора” гостува бившият депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев, който коментира темите, свързани с експертното правителство.

"Ние от ПП-ДБ направихме доста грешки и по никакъв начин не отричаме, че сме направили тези грешки. Можем да застанем пред хората, да си признаем за тях и да опитаме да намерим тяхното доверие. Без въобще да опитвам да омаловажавам едно или друго наше действие, но ние бяхме доста последователни в предишния парламент. Подкрепихме общото правителство с основната цел да променим Конституцията и да вкараме страната в Шенген и Еврозоната, там тя е на финалния си етап, за девет месеца това беше немалка работа. С Конституцията се справихме, въпреки че медийно някакви хора се опитват да обяснят как това е провал, това са пълни глупости. В частта за съдебната система главният прокурор приемаме повече, отколкото искахме да приемем през 2015 година. Ние не очаквахме, че ГЕРБ и ДПС са толкова близки, и то не конкретно ГЕРБ и ДПС, а Бойко Борисво и Делян Пеевски”, каза Мирчев.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че всяка една от партиите в коалицията ПП-ДБ решава сама как да подходи и дали лидерите да подадат оставка след ниския резултат, който получиха на последните избори. Мирчев, като част от "Да, България", е горд с постъпката на Христо Иванов, определяйки я като достойна.

“Ролята на опозиция е лесна и тя в тяснопартиен смисъл е страхотна, защото една партия само печели подкрепа, много е трудно хората вътре да са такива аматьори, че да правят такива грешки и че да не могат да спечелят предимство. Лошото е, че за страната в момента не е добре ние да сме опозиция, защото и в предното управление, в което ходихме пет пъти на избори, подкрепихме едно правителство на ГЕРБ. ПП-ДБ беше разумната политическа сила, която изправяше нещата така, че България да върви в правилния път. В момента ще бъдем свидетели на друго - Пеевски и Борисов ще си направят правителство, ще видим с чия подкрепа, може да бъде само на ИТН, това не е важно. Пеевски е изключително влиятелен и в парламента и аз съм го виждал с очите си", коментира гостът.

Ивайло Мирчев припомни, че в България осъден министър и депутат няма.

"За ниската обществена подкрепа основна отговорност имаме ние. В никакъв случай не обвиняваме хората, че не са излезли да гласуват за нас, това са пълни глупости и ако някой го прави, е глупаво, но те не отидоха да гласуват и за други партии. Тези 300 000 избиратели, които излязоха да гласуват за нас и да ни подкрепят, не подкрепиха нито една от другите алтернативи, което означава, че те са ни ядосани и се чувстват излъгани и подведени, но не са подкрепили някой друг, което означава само едно нещо - ние трябва да си посветим времето да върнем тези хора”, каза Мирчев.

Гледайте целия разговор във видеото.