Опорни хора

Събота от 19:30 часа
още

Гуцанов: Битката между Радев и БСП не доведе до нищо добро, трябва разговор между институциите

"Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ и ДПС", призна той

23.06.2024 | 08:44 Редактор: Йоана Великова

Гост в предаването "Опорни хора" бе Борислав Гуцанов, който коментира дали е разделена парламентарната група на БСП.

“Позицията на БСП е категорична - няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС, защото ние имаме решение на нашите партийни органи, БСП неслучайно е на 130 години и ние трябва да спазваме пределно ясно Уставите на партията. При положение, че имаме решение на Национален съвет, няма как да бъде нарушено това решение. Парламентарната група е функция на решенията на нейните партийни органи. Нека не слагаме каруцата пред коня, нека минат първият и вторият мандат, дано да има кабинет с първия мандат, защото аз считам, че има достатъчно гласове в залата от тези партии, които подкрепяха това правителство и мнозинство, което имаше сглобката", каза Гуцанов.

В ефира на Bulgaria ON AIR той допълни, че се радва, че управлението на “сглобката” се е провалило, защото са вкарали държавата в много тежка ситуация. На кого ще дадат третия мандат, е решение на президента, от БСП го искат да има правителство. 

Текат много бързи процеси в БСП в една посока, която аз считам за правилна. Трябва да се направи всичко възможно да има обединение вътре в БСП и обединение извън БСП. Затова сме подали ръка. На България е нужда силна БСП, само когато сме обединени, можем да бъдем силни. Няма нещо по-показателно от това, което ни дадоха нашите симпатизанти на нашите членове с ниския избирателен резултат, който имаме", подчерта Гуцанов.

По повод "войната" между БСП и президента Румен Радев гостът заяви, че битката не е довела до нищо добро и за двете страни, дори и за страната ни. БСП издигнаха президентската двойка, подкрепили са я на втория тур и отново имаше напрежения. Борислав Гуцанов заяви, че ще направят всичко възможно да подобрят отношенията си. Правилно е да има разговор между институциите и партиите. 

“Диалогичност, консенсус и обединение - това е, от което ние се нуждаем. Ако се припознае тази политика, която на мен ми се иска да се води от БСП, а именно на подаване на ръка на всички хора, които по някакъв начин са обидени, отстранени или странят от партията и стане това голямо обединение, да, тогава ще се кандидатирам за лидер на БСП", призна гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.