Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Вигенин: В копието на "Барселонагейт" има заличени имена, но допускаме, че Борисов е невинен

"Тази коалиция ще съществува, докато има интерес за определени фигури", каза депутатът от БСП и зам.-шеф на НС

10.06.2023 | 21:16 Редактор: Искра Ангелова

БСП иска проект за решение за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Но запознати ли са с новите доказателства по "Барселонагейт"?

"Ние го подготвихме и той е внесен, но това са около 600 страници. Не съм се запознал, но не само защото е много информацията, а защото се оказа, че допуск до този документ получаваш след изрично искане до председателя на Народното събрание, което е странно. Дори и класифицираната информация, която идва, не е нужно да искаш разрешение", каза зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин в студиото на "Опорни хора".

Той поясни, че документът не е с гриф и е в обикновеното деловодство.

"В него може би няма нищо тайно, но може би има неща, за които се правят опити да бъдат прикрити, или поне да бъде забавено изтичането на тази информация. Свиленски каза, че копието, което е предоставено за запознаване на народните представители, в него са заличени имена и числа. Не мога да твърдя дали и в оригиналния документ е така, не ми се вярва. Но няма съмнение, че данните за престъпление бяха налице още през 2019 г., когато ние първи изнесохме тази информация", допълни Вигенин в ефира на Bulgaria ON AIR.

И припомни, че всеки е невинен до доказването на противното.

"В случая допускаме, че Бойко Борисов е невинен, а ако е такъв - нека не се притеснява да даде ход на това разследване. Не може парламентът с политически средства да се опитва да пази един човек, който може да не е, но може и да е извършил престъпление. Гешев има да дава много отговори. Ние приветстваме факта, че най-после се дава ход на тези дела, но има основание да се иска неговата оставка", коментира още депутатът.

Според него има достатъчно основания Гешев да напусне поста на главен прокурор.

"Не знам дали гражданите не се умориха и дали биха излезли отново на площадите, но цялата комбинация от събития в последните дни оставя много горчив привкус. И тази коалиция ще съществува, докато има интерес не толкова за България и за гражданите, колкото за определени фигури. Тя не може да бъде трайна", на мнение е Вигенин.

Гледайте целия разговор във видеото.