Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Експерт: Още сме държавата на записите, лесно е да се монтира нещо

"България не може да бъде самостоятелен играч в областта на сигурността", каза Димитър Марков

29.05.2023 | 20:00 Редактор: Таня Харизанова

[sc: video id:314292 /

Като че ли още сме държавата на записите и да, проблемът е, че те непрекъснато излизат в публичното пространство и нищо повече не се случва, независимо от това какво чуваме на тези записи, кои са замесените лица и загадката кой ги прави, дали е законно или не, кога се изваждат, как се намират. Така че да, това е един огромен проблем и записите станаха едно основно оръжие за решаване на сметки както между институциите, така и видимо между останалите играчи.

Това каза директорът на "Правна програма" в Центъра за изследване на демокрацията - Димитър Марков, в предаването "Опорни хора".

Той е категоричен, че проблемът със службите е проблем далеч преди тези записи.

"Контролът върху службите винаги е бил основен проблем и основна цел на всяка една управляваща политическа сила, защото знаем с какви възможности и с какъв ресурс разполагат тези служби. Може би си спомняте, че неведнъж, или два пъти те бяха размествани и преструктурирани, сменяха се ключови фигури, ръководство и т.н. По отношение на чуждите посолства - смятам, че ние все пак трябва да гледаме и големия контекст. Разбира се, че службите отговарят за националната сигурност на държавата, но те са част от тези съюзи, в които България участва и те също имат обща политика за сигурност, обмен на информация и т.н. Отново казвам, че е рано да коментираме записите като съдържание, тъй като първо трябва да разберем дали са автентични и дали са извадени от контекста. Коментирал съм предишни случаи със записи и е ставало въпрос, че вероятно ако мен или вас записват в продължение на час, след това лесно може да се монтира нещо, което е абсурдно и което поставя цялата ситуация в съвсем различна светлина, но искам да разгранича намесата във вътрешната политика и в сигурността на държавата от страна на други държави, и международно сътрудничество с други държави - нещо, с което се злоупотребява, включително от определени политически сили в България, и то години наред", допълни Марков в ефира на Bulgaria ON AR.

"България не може да бъде самостоятелен играч в областта на сигурността нито в региона, нито в Европа, камо ли пък в света. Ние сме малки и сравнително слаби в това отношение. България трябва да бъде част от съюзите, в които е избрала да бъде и това включва неминуемо сътрудничество между службите, а сътрудничеството между службите се базира на доверие. Така че ако ние имаме промени в службите, които нашите международни партньори не бих казал не одобряват, но се съмняват как се е случило това назначение, какъв е профилът на този човек, чии интереси обслужва, защо е там, това чупи доверието и оттам нататък службите за сигурност губят голяма част от своя потенциал, капацитет, за да си свършат работата", категоричен е той.

Той бе подчерта, че България губи доверието, което са имали към нея преди време, и то доста бързо, тъй като много често това, което излиза като публично изявление в Брюксел, след това обратно в София се случва нещо различно: "Случва се обратното поне по един или два важни въпроса, и във връзка с това за част от механизмите, към които България много агресивно се опитва да се присъедини, какъвто е Шенген, някак си вратата стои леко открехната, но тя стои така години наред и не винаги можем да минем."

Целия разговор гледайте във видеото.