Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Горанов: Спечелилата на изборите партия ГЕРБ доброволно дава властта на втората партия

"Асен Василев да покаже как се балансира бюджетът до 3%", казва бившият финансов министър

29.05.2023 | 20:00 Редактор: Таня Харизанова

Миналата седмица депутатът Радостин Василев представи пред медиите аудиозапис, направен на последното заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

"Това показва доста сериозна политическа неопитност и доста сериозен опит за манипулации, и намеса в работата на службите. От друга страна, от моя опит, особено военното разузнаване и службите, които работят тясно като партньори със службите на нашите партньори, е нормално да има доверие. Нормално е да се изгради такова доверие, защото там се обменя много чувствителна информация и по линия на НАТО, (знаем, че наблизо до нас има война) и по линия на тактически действия, които са съвместни между нас и нашите партньори, така че да има доверие между нашите служби и службите на нашите партньори, това е повече от необходимо", каза бившият финансов министър Владислав Горанов в студиото на "Опорни хора".

Според него е скандално в такъв широк формат да се намесват имената на председателя на ЕК, председателя на Европейския съвет: "Въобще да се намесват хора, които дори да си говорил с тях, то е било от тяхна гледна точка, един добронамерен опит за арбитраж и подсказка, кое е правилно да се случи."

"Затова е много важно, когато се водят разговори с партньори и когато се водят разговори по чувствителни теми, те да бъдат правилно интерпретирани и правилно представяни, защото кой оттук напред ще вдигне телефона на Кирил Петков и ще споделя неговата позиция по дадена тема.  В моя опит за работа с колегите ни от ЕС, това е едно изключително неприемливо поведение и по мое мнение, те ще бъдат много резервирани оттук нататък в комуникацията. Дано да не се отрази на цялата държава! А да се отрази на тези, които са си позволили по такъв некоректен начин да интерпретират думите на нашите партньори", коментира бившият финансов министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Спечелилата на изборите партия ГЕРБ доброволно дава изцяло властта на втората партия и то без да може да участва във вземането на решения с персонален състав, изцяло посочен от "Продължаваме промяната", така че първоначални емоционални реакции в партията са повече от естествени. До вчера да градиш цялата си предизборна кампания с остри говорители, като примерно уважаваният от мен Делян Добрев, който посочваше доста от слабостите в работата на Асен Василев като финансов министър и не само, а в следващия момент ти да кажеш "Отново Асен Василев ще е финансов министър", звучи малко странно", добавя гостът.

"След като Асен Василев твърди, че нещата не са толкова драматични в публичните финанси и след като с негови решения, и негови инициативи нещата се докараха дотук, да се чудим как да постигнем нормализация на публичните финанси, най- нормалното нещо е да се даде възможност на същия този човек с претенциите, че всичко е наред, да покаже как се балансира бюджетът до 3%", категоричен бе Горанов.

Целия разговор гледайте във видеото!