Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Милен Велчев: Таван на надценката е мижава мярка, няма да доведе до резултати

"Няма да има полза от данък "свръхпечалба", даже е вреден", заяви бившият финансов министър

25.03.2023 | 21:07 Редактор: Вяра Димова

Думите на Росица Велкова наистина отразяват реалното състояние, но предупреждението, което тя прави за евентуална криза, се отнася за перспектива от четири години напред и то при условие, че бюджетната политика продължи, както досега. Това е ако продължим да имаме поредица от НС и никой не поема отговорност.  Това каза бившият финансов министър Милен Велчев в студиото на "Опорни хора".

Ако не се очертае управляващо мнозинство след предстоящите избори, Велчев не е далеч от това да препоръча на МС да не внася бюджет за тази година.

"Рисковете, които можеха да се появят преди закриването на парламента, ще са налице и сега, т.е. партиите да започнат да се надпреварват в даването на подаръци. Тогава и прогнозите на черните сценарии, описани от финансовия министър, може се окажат не толкова черни, колкото реалността", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

Бившият финансов министър отбеляза, че в пазарна икономика с непазарни мерки не могат да се постигнат резултати и даде за пример Унгария.

"Въведоха таван на много цени, които веднага изчезнаха от пазара. И ние този мач сме го играли през 90-а година, когато се редяхме за кисело мляко в 04:00 ч. сутринта. По-трайните стоки се купуваха с купони. Таван на надценката е мижава мярка, която няма да доведе до никакви резултати, но вероятно няма и да нанесе чак такива щети", на мнение е Велчев.

Според него важна е конкуренцията, която нормализира цените. "Когато в цял свят суровините са поскъпнали, всички трябва да разберат, че е нормално и цените да са по-високи. Работата на правителството не е да реже на произволни сектори ДДС, а да подпомогне на хората от обществото, които не могат да се справят сами", обясни той.

Картел не означава едновременно вдигане на цените в даден бранш, коментира бившият финансов министър и даде пример с комуникационните оператори.

"Те биват критикувани, че едновременно вдигат цените с еднакъв процент. Няма нужда да се договарят и да има картел, защото в договорите е предвидено цените да се увеличават с темпа на инфлация, а инфлацията е една и съща за цялата икономика", допълни Велчев.

Категорично няма да има полза от данък "свръхпечалба" и дори подобна мярка е вредна, посочи той.  "Най-досетливите фирми ще могат лесно да избегнат плащането на този данък. При много други налагането на данък "свръхпечалба", след като за нормална е калкулирана печалбата от дълбокото дъно на пандемията, не е справедливо",  обясни той.

Според него на инфлацията най-добре се противодейства чрез парична политика, "от която България се е отказала преди 25 години, въвеждайки валутния борд".

Гледайте целия разговор във видеото.