Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Владислав Горанов: Стабилно мнозинство може да се формира с повече партии

Ще има повишена избирателна активност, категоричен е бившият финансов министър

30.01.2023 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува бившият финансов министър Владислав Горанов с коментар за политическата криза и предстоящите избори.

"Борисов многократно е заявявал каква е възможната формула с предварително формулирани основните важни неща и приоритети, след което подписване на едно лидерско споразумение около тези приоритети и след това подкрепа за изпълнителна власт. Мисля, че е голяма грешка това, че още отсега се анонсира, че следващите избори няма да донесат някаква нова формула за управление. И аз споделям това, защото подобни анонси обезверяват хората, които ще участват в тези избори. Не може да се калкулира точно и какво ще е влиянието на улесненото гласуване, като се има предвид, че действително много хора споделяха в миналото, че имат притеснения в работата с машина и гласуването с машина, това също трябва да се види как ще се прояви", каза Горанов.

Според бившия финансов министър очакванията са, че ще има повишена избирателна активност, въпреки че може да се получи едно нотиране между понижената обща избирателна активност и излизане на хора, които са се притеснявали от машините и крайният резултат да е близък до предходните избори като активност.

"Извън този анализ, продължавам да смятам, че стабилно мнозинство би могло да се формира с участието на повече партии. Тоест, ако си мислим, че коалиция ГЕРБ - БСП - ДПС - "Възраждане" - "Български възход" могат да стоят от едната страна, а от другата страна да стоят "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - за мен това е неработещо. Ако имаше такава формула, тя можеше да се състои още в този парламент. Видяхте, че на Габровски не му достигнаха само няколко гласа", припомни Владислав Горанов.

Той е оптимист, че на пролет ще се намери някакво решение в тази насока.

"Всяка от партиите се опита да го започне по този начин. Дайте да си говорим за ценности, кое е важно, но в края на краищата изглеждаше един неискрен дебат, едно надлъгване. То затова и Корнелия Нинова подходи относително правилно като каза: "Добре, дайте лидерите да се съберем, да си кажем искаме ли да имаме правителство и след това вече да слагаме всички нови точки на масите" и в този момент "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не дойдоха на масата", коментира събеседникът.

Гледайте целия във видеото.

Трябва ли България да стане президентска република?

Да. Парламентарната система у нас е изчерпана.
44%
Не! Съсредоточаването на цялата власт в един човек е опасно.
54%
Не мога да преценя.
3%
Общо 1467 гласа