Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Бивш шеф на БЕХ: Азербайджан няма излишни количества газ

Може ние да изнасяме ток за тях през Турция, казва Валентин Николов

03.10.2022 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

„Когато започна строежът на Интерконектора през 2019г. - тогава беше даден стартът. Правото на строеж беше дадено 2018г., 2019- та беше първата копка. Реално погледнато беше пуснат Оpen Season тест за резервиране на капацитет и никой не искаше да се включи. Поради факта, че тогава руският газ беше един от най- евтините, нямаше смисъл някой да участва, защото не можеше да се конкурира. Тогава единствените, които купиха капацитет, бяха „Булгаргаз“ и малко други фирми, но съвсем малко. И то беше от порядъка на 1 млрд. куб. м., колкото е договорът ни с Азербайджан. Всъщност тази тръба беше проектирана за 3 млрд. куб. м., а след това беше променена архитектурата, за да може да бъде на 5 млрд. куб. м. като капацитет, но първоначално да може тези компресорни станции да изпомпват по 3 млрд. куб. м., горе- долу, колкото е потреблението на България. И сега изведнъж стана една от стратегическите тръби на Европа. Тя винаги е била гледана като стратегическа, разбира се, но никога не е мислено, че ще се използва с такъв голям интерес. Сега стана и една от стратегическите тръби на Европа от Югоизточна страна. Дано през 2024г. заработи и LNG терминалът в Александруполис“. Това каза за предаването „Опорни хора“ Валентин Николов, бивш шеф на БЕХ.

Можем ли да получим по- голямо количество от договореното с азерската страна?

„Много трудно ще дойде и не само - Азербайджан няма излишни количества. Той трябва да освободи или да вземе руски газ, за да работят неговите химически заводи в северната страна на Азербайджан, за да може страната да освободи отделни количества. Не случайно се говореше, ние да изнасяме ток за Азербайджан“, казва Николов.

„Има такива сделки- ние изнасяме за Турция, а Турция чрез Грузия за Азербайджан. Има варианти. Т.е. не директно ние да изнасяме, но общо взето доста сложни сделки са това“, коментира енергийният експерт.

Николов бе категоричен, че „не очаквам в близката година да има увеличени количества от Азербайджан насам от този LNG - терминал или от други терминали откъм Турция“.

Бившият шеф на БЕХ направи прогноза, че „нищо чудно да се разпалят proxy войните между Азербайджан и Армения“.

Относно инцидентите със „Северен поток“ 1 и 2 Николов коментира:

„Кой има интерес? Германия няма интерес, защото по този начин страда икономиката, влизат в рецесия. Това значи цяла Европа да влезе в рецесия. Тоест, Европа няма интерес това да се случи. Русия какъв интерес има? Русия има интерес, от гледна точка на това, че се поражда форсмажорно обстоятелство и няма да дължи пари при един арбитраж, който Европа ще заведе срещу Русия. Но ще търпи големи загуби. От друга страна, Европа най-после ще се убеди, колко е зависима от Русия, и ще направи сериозно разделение по въпроса за газовите доставки“.

Целия разговор гледайте във видеото!