Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

М. Велчев: Хазната не е празна благодарение на последната емисия дълг

Проблемът не е в дълга, а в генерирането на дефицит, допълва бившият финансов министър

26.09.2022 | 15:20 Редактор: Таня Харизанова

„Може да се каже, че сме в по- тежка ситуация от времето на финансовата криза преди 12 години. Но можехме да сме и в по-лоша ситуация, ако не беше растежът на икономиката, която констатираме и разбира се, енергийните цени са безпрецедентно високи, инфлацията е по- висока отколкото е била от 25 години насам. Но искам да кажа, че има място и за умерен оптимизъм“. Това каза в предаването „Опорни хора“ бившият финансов министър Милен Велчев.

„Хората, които са на фиксиран доход, чиито работодатели по една или друга причина не могат да си позволят без да фалират увеличение на заплатите, то на тези хора ще им е необходимо да затегнат малко коланите, но все пак българският народ е минал и през доста по-трудни времена. По-възрастните имат много ярък спомен от 90- те години и знаят, че сега сме в съвсем различна обстановка“, казва бившият финансов министър.

„За бюджета, който беше приет, не можем да виним само редовния кабинет, защото той беше отчасти прекроен и в Народното събрание. Грешката на кабинета е, че въобще се внесе тази актуализация в седмиците преди разпускането на парламента. Защото, когато кабинетът не притежава мнозинство в парламента и когато на всички политически сили им е ясно, че предстоят нови избори, е напълно естествено да очакваме да започнат да се състезават и резултатът е обикновено плачевен за бюджета“, коментира Велчев.

Той бе категоричен, че „хазната не е празна! Благодарение на последната емисия на дълг, която се направи“.

„Като под хазна трябва да разбираме фискалния резерв. С попълването му с този дълг той е на едно адекватно за момента равнище. Що се отнася до дефицита, такъв разбира се ще има през тази година, по-интересният въпрос е колко ще бъде голям той. А това зависи от ходовете, както на служебното, така и на следващото редовно правителство, ако се състави такова след изборите. И най- вече от две групи параметри, защото ако вземем пенсиите, за тях е предвидено увеличение вече; социалните помощи, които са обещани, ще бъдат направени; заплатите ще бъдат платени“, допълва Милен Велчев.

Целия разговор гледайте във видеото!