Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Омбудсманът: Предстои драстично и неоснователно увеличение на цената на водата

Диана Ковачева: Ще има ли природен газ за зимата и какво ще е цената?

07.08.2022 | 21:35 Редактор: Тодор Петров

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че новината за предстоящото драстично увеличение на цената на природния газ с 60% буди сериозно безпокойство.

"Въпросите са каква ще е цената и дали ще има на какво да бъде сложена цена - ще има ли природен газ за битовите потребители и за топлофикациите. Още преди две седмици отправих питане има ли осигурени достатъчни количества газ, за да изкараме нормално зимата, но не получих отговор. Около 70% от работата на топлофикациите е свързана с природен газ. Много е важно да има прозрачност и достатъчна информация към хората, за да са подготвени, да има и подкрепа от държавата към битовите потребители и топлофикациите", каза тя в предаването "Опорни хора".

Ковачева алармира, че заплатите на хората не се увеличават с темпа, с който расте инфлацията, или не се увеличават изобщо.

"Хората плащат вода, ток, храна... Въпросът е как те ще издържат. Подкрепата на държавата е изключително важна. Цената на водата драстично се увеличава. В Бургас се иска 60% увеличение, за Велико Търново - 45%. Качеството на водата не е добро, тук няма спор", подчерта омбудсманът пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че има много жалби от потребители, сезирана е и прокуратурата. 

"ВиК операторите не покриват показателите за качество, които са задължени да покриват. Имаме случаи на покрити 11 от 30. Драстична е липсата на връзка между качество и цена при доставката на вода. Няма никакво основание да скочи цената на водата. Не са положени никакви усилия за по-добра инфраструктура", каза още Ковачева. 

Според нея и този парламент си е отишъл без да обсъди много важни за хората въпроси, един от които е нов закон за ВиК услугите. Ковачева настоя, че КЕВР не трябва да допуска драстични увеличения на цените.

От думите ѝ стана ясно още, че общите загуби на вода са средно 60% за страната, а на места са 82%. Плащаме ги всички ние - данъкоплатците.

Омбудсманът посочи, че заболеваемостта от Ковид-19 се увеличава, а медиците на първа линия трябва да бъдат мотивирани с връщане на 1000 лева месечно по време на пандемията. Ковачева се обяви и за връщането на безплатните антигенни тестове. 

"Сигурна съм, че в бюджета са останали пари за увеличение на парите за лекарите, за поемането на антигенните текстове. Убедена съм, че никой не си е помислил, че Ковид кризата ще спре. Зимата очевидно ще бъде трудна. Необходимите средства не са чак толкова много", заяви Диана Ковачева.

Тя изрази задоволството си, че макар и в последния момент, парламентът взе мерки срещу безконтролната употреба на райския газ. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК