Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Димитър Главчев: Надявам се, че няма да бъде пипан дългът от 7,3 млрд. лв.

Управляващите се справяли със ситуацията. Защо българските граждани не усещат?, пита бившият председател на НС

16.05.2022 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

"В Народното събрание имаше нормален парламентарен контрол, на който управляващите от трибуната уверяваха колко добре се справят със ситуацията. Интересно е, обаче, защо българските граждани не усещат това тяхно справяне със ситуацията? Тоест, усещат го и то по джоба си го усещат, ако направим една бегла съпоставка на цените преди една година и сега“.

Това каза в предаването "Опорни хора" бившият председател на НС от ГЕРБ Димитър Главчев.

„Всъщност, преди около година беше последният ден на последното правителство на Бойко Борисов, заедно с коалиционни партньори. Хубаво е да уточняваме, че освен първото правителство, всички следващи правителства, тоест още две, ГЕРБ и СДС бяха в коалиция с други партии. Не знам защо се забравя това и всички говорят за последните 12 години, при положение че има година и половина управление на Пламен Орешарски, с което не само ГЕРБ нямаше нищо общо, а протестираше с всички останали, протестираха хиляди по улиците“, коментира Димитър Главчев.

„Значи, или Бойко Борисов и правителствата са виновни, или войната в Украйна, само че в икономиката започна веднага след управлението на Бойко Борисов, като наистина имаше две служебни правителства и сегашните премиер и вицепремиер бяха министри в тези правителства. Тоест, те си провеждаха политика и провеждат своята политика, особено финансовият министър.

В последното служебно правителство го нямаше Кирил Петков, всички знаем поради каква причина, тъй като се оказа, че има двойно гражданство, попълнил е декларация с невярно съдържание. Иначе, те провеждат своята политика от една година и всъщност плодовете започваме да ги берем сега, лошото е, че все по-гнили и по-гнили стават плодовете, които всички берем“, заяви политикът.

По повод високата инфлация и актуализацията на пенсиите, Димитър Главчев коментира:

„Финансовият министър и вицепремиерът казаха, че са повишени пенсиите, ако пенсионерите не са разбрали. Но не могат да ги вземат, защото не работят пощите, те дори не могат да си получат пенсиите, а дали са увеличени или не, те може дори да не знаят“.

„Актуализацията на бюджета има генерална величина, нищо не се знае по тази актуализация. Надяваме се, което аз не вярвам как ще стане, че няма да бъде пипан размерът на разрешения дълг, който е 7,3 милиарда лв. до края на годината.

Това беше в междинния отчет, който сега беше приет, и знаем до кога ще действа, затова спокойно можем да го наречем междинен“, заяви Димитър Главчев.

Цялото интервю гледайте във видеото!