Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Румен Овчаров: В Белия дом сделки не се подписват и не се договарят

Трябват ни около 30 танкера, за да си гарантираме потреблението, смята енергийният експерт

16.05.2022 | 13:30 Редактор: Таня Харизанова

„Според мен това не е никаква договорка, това си е груб пиар. Отишъл някъде и се договорил с вицепрезидента на Съединените щати за два танкера. Е, добре, има ли разумен човек, който ще го приеме това за нормално? Първо, трябват политически знания, за да знаеш, че в Белия дом сделки не се подписват и не се договарят. Второ, трябва да имаш поне малко бизнес култура, не е необходимо да си някакъв бизнесмен, за да знаеш, че това няма как да се случи на разговори на маса“. Това каза енергийният експерт от БСП Румен Овчаров в предаването „Опорни хора“ по повод обещаните от премиера доставки на втечнен газ от САЩ.

„Аз много пъти съм казвал, че животът не е само пиар. Някога, 1997- ма, 98-ма година, ходех по селата и един старец в село Весово ми казва:„Абе, слушам го тоя Александър Божков - това увеличил, онова увеличил, пенсиите, заплатите, всичко ни е наред. Отвориш хладилника, вътре празно. И не знам на кого да вярвам - на телевизора или на хладилника“, казва Румен Овчаров.

„Това, което се случи с доставките на газ, „Продължаваме промяната“ и премиерът си го направиха сами. Те не допуснаха никакво коалиционно обсъждане за прекратяване на доставките, те даже не допуснаха решение на Министерския съвет. Те излязоха на пресконференция на политическа партия „Продължаваме промяната“ и там обявиха, че спират доставките на газ с „Газпром“.

Тоест оттук-нататък, всеки българин, всеки индустриалец, който използва природен газ и който не знае на каква цена го купува, в момента ще знае на кого се дължи това, на „Продължаваме промяната“. Очевидно затова сега са опитите и на Кирил Петков, и на всичките от ПП да говорят за това, с колко ниска цена ще дойде газът“, коментира енергийният експерт.

Той уточни, колко танкера трябват на страната ни.

„Ако приемем, че ни се доставя един милиард куб. м. газ от Азербайджан, на нас ни трябват около 30 танкера, за да си гарантираме потреблението. Само че, тези танкери първо трябва да дойдат някъде, за да бъдат разтоварени. Не съм чул нито Петков, нито някой друг от неговите хора да каже, къде са резервирали капацитет за разтоварване“, заяви Румен Овчаров.

Целия разговор гледайте във видеото.