Брендо е бил двоен агент? Има присъди за 36 г. затвор, вероятно ще излезе скоро

Според МВР "кокаиновият крал" се опитва да намери безопасно за живота си място

25.06.2024 | 18:40 Редактор: Елеонора Танева

Предалият се доброволно и влязъл вече в затвора Евелин Банев - Брендо е осъждан задочно в три държави на общо 36 години затвор. Всички наказания обаче на практика могат да бъдат далеч по-малки.

"Най-изгодно е откъм времетраене, максималните наказания за това, за което е осъден, в България са по-ниски отколкото в Италия и в Румъния. Като му приспаднат арестите, присъдата ще наклони към 10 и на 5-ата година ще го пуснат", предположи криминалистът Иван Савов.

"След 5-6 години, при добро поведение, игра на шах, участие във волейболния отбор – е вероятно да бъде освободен", предположи и експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

Няколко са версиите защо Брендо е решил да се предаде след години в неизвестност. Тази на МВР е, че така наричаният "кокаинов крал" се опитва да намери безопасно за живота си място.

"Какво му дава престоят в затвора? Защита? Този човек не е стоял мирен, докато се укрива. Брендо е известен като един от най-големите трафиканти на наркотици в света. Говорим за човек, който е имал кораби, с които е пренасял тоново кокаин", заяви Иван Савов.

"Трябва да знаете, че за организатори на престъпна дейност затворът не е най-сигурното място, защото твоите противници знаят къде се намираш. Затворниците са склонни поради това, че близките им са без пари, да окажат услуга на някой престъпен синдикат", допълни проф. Радулов. 

Според експертите обаче няма връзка между завръщането на наркокраля и политическата обстановка у нас. А в доброволното предаване на Брендо в затвора,  виждат демонстрация.

"Доста театрално е цялото предаване. Ангажирана е цяла медия, която го снима с раничката. Защо го е направил – за да го видят всички как влиза в затвора, но и за да се надсмее", убеден е криминалистът Иван Савов.

Сред теориите за изненадващия ход на Брендо са, че той се оказал в опасност, действайки като двоен агент – между службите и трафикантите. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров. 

Снимка, архив: БГНЕС