37 години затвор за баща и син, убили по жесток начин германец в Соколово

На предишна инстанция съдът бе дал доживотен затвор за единия извършител

12.06.2024 | 17:35 Редактор: Деси Николова
37 години затвор за баща и син, убили по жесток начин германец в Соколово

Варненският апелативен съд постанови 20 години затвор за Ралф К. и 17 години за сина му Тим К. за убийството на германския гражданин Карстен М. Деянието е било извършено в съучастие, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. С решението бе изменена присъда на Добричкия окръжен съд, като наказанията бяха намалени.

Първата инстанция бе определила доживотен затвор за бащата и 19 години лишаване от свобода за сина. Двамата са задължени солидарно да заплатят на наследника на починалия сумата от 200 хиляди лв. - обезщетение за неимуществени вреди.

Подсъдимите и жертвата живеели в балчишкото село Соколово и поддържали близки отношения. 61-годишният подсъдим Ралф К. поискал съдействие от 59-годишния пострадал за легалното внасяне в България на значителна сума – резултат от извършена от него в Германия финансова измама. Размерът на възнаграждението за това посредничество станал повод  за конфликт. На 20 октомври Карстен отишъл в дома на подсъдимите и те насочили разговора към укритите средства. Ралф стигнал до извода, че може да реши проблема единствено чрез физическото ликвидиране на Карстен.

В двора на къщата си с дървен сап за брадва нанесъл поне 8 силни удара в главата на човека. Повикал на помощ и 25-годишния си син, който пробол 48 пъти с нож пострадалия. Бащата поискал от сина си да отреже пръст от ръката на починалия и да нареже тялото. Ралф преместил колата на жертвата, изхвърлил ключовете за нея и телефона на убития. Написал бележка със заплаха за убийство и искане за откуп, придружена с отрязания пръст, и я оставил пред дома на жертвата. Синът пристъпил към разчленяване на трупа.

Според съдебно-медицинската експертиза, причина за смъртта е съчетанието между предизвиканата черепно-мозъчна травма и прободно-порезните наранявания в гръдната и коремната област. Графологичната експертиза сочи като автор на текста на бележката за откуп Ралф К. Въззивният съд назначи съдебно-психологическа и психиатрична експертиза за състоянието на бащата при извършване на деянието. От заключението й се установи, че поведението на подсъдимия не покрива медицинските критерии на физиологичен афект. Затова престъплението не може да бъде квалифицирано по този начин – така както иска защитата.

Към отегчаващите отговорността обстоятелства за бащата, настоящият състав добави близкото познанство между него и жертвата, и липсата на провокация от убития. Апелативният съд обаче смята, че няма основания извършеното престъпление от Ралф К. да се квалифицира като "изключително тежко" – необходим признак за определяне на наказание "доживотен затвор". 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)