Спипаха нагли измамнички - пенсионерка тегли 25 000 лв. за сделка с мними брокерки

До банката жената е била придружавана от едната от замесените в схемата

28.09.2023 | 15:45 Редактор: Елеонора Танева
Спипаха нагли измамнички - пенсионерка тегли 25 000 лв. за сделка с мними брокерки

Служители от столичното Първо РУ разкриха измамна схема с възрастни хора. Работата по разследването започва след придобита информация за измамна схема за теглене на парични средства от банкови сметки на възрастни хора. Разплитането на случая стартира с проследяване на действията на жертвата – на 26 септември, в присъствието на придружителка, тя изтегля от банков клон сумата от 5000 лева. Ден по-късно, отново в присъствието на същата жена,  заявява сумата от 25 000 лева, а след излизане от финансовата институция възрастната жена е качена от непознатата в лек автомобил. В резултат на незабавно предприетите оперативни и заградителни действия, превозното средство е спряно и на място са задържани двете жени, заподозрени в съпричастност към измамата - на 62 и 71 години, известни на полицията за кражби и измами, като едната е и осъждана за идентично престъпление.

В хода на оперативните действия е установено, че потърпевшата се е запознала с двете жени преди няколко дни. Дамите се представили за брокери на недвижими имоти, омаяли жената с изгодна сделка за закупуване на имот, а парите били капарото, които според уговорката тя трябвало да им предостави. При извършените претърсвания на адресите и автомобили на задържаните са намерени и иззети множество документи, съдържащи лични данни, в това число и на починали хора и техни наследници, банкови карти, копия на лични карти и множество парични средства и накити.

Благодарение на предприетите незабавни и професионални действия на служителите от Първо РУ е предотвратена огромна финансова щета за възрастната жена.

Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)