Прокуратурата внесе яснота по случая с обвинените в шпионство българи на Острова

Прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори

26.09.2023 | 15:11 Редактор: Тодор Петров
Прокуратурата внесе яснота по случая с обвинените в шпионство българи на Острова

Във връзка с разпространената от британските власти информация за повдигнати обвинения за шпионство на петима български граждани на територията на Великобритания, от Софийската градска прокуратура предоставиха допълнителна информация.

През месец март 2023 г. СГП е образувала досъдебно производство за шпионство. С постановления на наблюдаващия прокурор е възложено на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) извършване на определени действия по случая. 

Извършени са мероприятия както по отношение установяване на дейността на задържаните във Великобритания лица, така и на други български граждани, намиращи се на територията на Република България и имащи пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност.

Съвместната работа с британските партньори има съществено значение в процеса по противодействие на престъпни посегателства, засягащи националната сигурност на Република България и авторитета на страната в международен план. В процеса на работа по досъдебното производство, прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори, увериха от СГП.

Снимка: БГНЕС