Полицаят, застрелял 18-годишния Светльо, го предупредил поне четири пъти

Униформеният служител имал 7 години стаж и е многократно награждаван

19.09.2023 | 11:16 Редактор: Вяра Димова
Полицаят, застрелял 18-годишния Светльо, го предупредил поне четири пъти

Предупреждения, че ще стреля, е отправил полицаят, застрелял при гонка грабителя Светльо Младенов. Това съобщи шефът на СДВР Любомир Николов. Предупрежденията са били поне 4. Полицаят е стрелял и два пъти контролно, а свидетели потвърждават и за предупреждението, и за контролните изстрели. Самата стрелба е станала от 100 метра. Толкова е разстоянието от гилзите до първите капки кръв.

Гонката започнала, след като в нощта срещу 18 септември в 4-о РУ получили сигнал за грабеж на 2 момичета. Ударили едното с палка по главата и взели от нея чанта. Двете описали трима души, носели маски и суитшърти, обясни директорът на СДВР. Бил изпратен екип.

Около 3 часа по-късно - в 5 часа сутринта, имало втори сигнал. Той гласял, че трима души прескачат ограда. Криминалистите видели, че се качват в автобус. Подали звуков сигнал и рейсът спрял.

Младежът в рейса бил задържан, но другите двама слезли и хукнали да бягат. Криминалистът извикал, че е полицай и предупредил, че ще стреля. Свидетели потвърдили и за предупреждението, и за контролните изстрели. Полицаят е със 7 години стаж, многократно награждаван от различни министри, пояснява "24 часа".

Иззети са записи от камери, а прокурор ще прецени дали да обвини полицая или не. Той е тестван за дрога и алкохол, пробите му са отрицателни. Евентуалното му обвинение може да е както за превишаване пределите на неизбежна отбрана, така и дори за умишлено убийство. Според зам.-градския прокурор на София Христо Кръстев обаче надали ще се стигне до обвинение за умисъл.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)