"Трейс Груп" пред Bulgaria ON AIR: Не се притесняваме от проверките на Европрокуратурата

Служебният премиер Гълъб Донев определи акцията като нормална процедура

31.03.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Димитрова

Европейската прокуратура с обиски в София заради разследване за корупция и злоупотреба с еврофондове при ремонта на историческия център на столицата. Разследването е с кодово име "Пътят на жълтото паве". Възможната корупция се изчислява на поне 3 милиона евро. 

Претърсванията и издирвателните действия са извършени от ГДБОП на пет адреса в столицата. Полицията е иззела документация и електронни доказателства, свързани с ремонта на историческия център на София.

Европейската прокуратура започва това разследване "служебно" през есента на 2022 г. въз основа на съобщения в медиите. В процес на проверка от Европейската прокуратура са договори, сключени между Столичната община и две търговски дружества, след проведени обществени поръчки.

Двете фирми, които се заеха с ремонта на жълтите павета, са "ПСТ Груп" ЕАД и "Трейс Груп Холд" ЕАД. В позиция от Столичната община посочиха: "Договорът с изпълнителя "ПСТ Груп" ЕАД беше прекратен през юли 2020 г. поради необходимост от промяна на проекта. Заради лошо изпълнение Столична община отказва да приеме участъка и да извършва каквито и да е разплащания за него. Изпълнителят "Трейс Груп Холд" ЕАД трябва да извърши за своя сметка пренареждане на жълтите павета, след одобрение на нова технология от Националния институт за недвижимо културно наследство. Столичната община съдейства изцяло на проверяващите и в рамките на деня предоставя изисканата документация.

Пред Bulgaria ON AIR от "Трейс Груп" заявиха, че не се притесняват от проверките. "Какво да ни притесни? Ние сме участвали в обществена поръчка и сме я спечелили. Жълтите павета като пренареждане върху активните ленти от СУ до БАН са отделни участъци върху 2800 квадрата, малко звено от Зона-4", коментира пиарът на "Трейс груп" - Мариела Рунтева.

Служебният премиер Гълъб Донев определи проверките като нормална процедура.

"Действията, които извършва прокуратурата, са съгласно регламента, който те следват, за да установят има ли нарушения, има ли злоупотреби с финансови средства, които са по европейски програми", каза още той.

От Европрокуратурата цитират техническата експертиза, която показва, че паветата пред парламента са лошо положени. И излизат със становището, че лошият ремонт и липсата на проверки от страна на общината, потенциално биха могли да генерират допълнителни разходи. Според разследването от изпълнителите са представени фалшиви документи с невярна информация, удостоверяващи, че работите са извършени в съответствие със спецификациите, което е довело до неправомерни плащания.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова.