Бомбени заплахи заляха училищата в страната, такава днес получи и УНСС

Идват от хакерска група, която се занимава с политически екстремизъм?

28.03.2023 | 11:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Бомбени заплахи заляха училищата в страната, такава днес получи и УНСС

Над 60 училища са получили имейл за бомба в столицата, както и Университетът по национално и световно стопанство. Сигнали за поставени взривни устройства са постъпили в сливенски и плевенски училища.

От областната администрация на Сливен съобщиха, че заседава Областният щаб, предаде БТА.

Ученици бяха уведомени чрез онлайн платформата "Школо", че днес учебните занятия се прекратяват и ще бъдат уведомени за часовете утре чрез електронния си дневник.

В Плевен имейлите със заплахите са получени към 09:00 часа тази сутрин, съобщи БНР.

"Имейлите са концентрирани в Община Плевен, като в града 16 училища са получили този имейл със заплахи и центъра за работа с деца. Има несъществуващи имейли, тоест имейли на закрити училища, грешни имейли. Заплахата е за самоделни взривни устройства във всички училища в Плевен", посочи Албена Тотева, началник на регионалното управление на образованието.

"В момента има хора от полицията, които ще правят оглед. В момента са изкарани учениците и са пуснати и съм казал да очакват съобщение. По-скоро училищата ще ги затворят за 24 часа", каза директорът на гимназията Юрий Тодоров.

Интернет атаката най-вероятно е дело на хакерска група, която се занимава с политически екстремизъм. Това заяви бившият началник на отдел "Кибепрестъпления" в ГДБОП Явор Колев.

"Хакерски групи, които се занимават с политически екстремизъм, с всяване на паника и страх в обществото. От анализа, който направих от материалите, разбира се, които бяха в медиите, мога да заключа, че атаката е чуждестранна, разбира се, група, най-вероятно от Руската федерация. Изпратен мейл от 09:00 часа до множество училища в страната в различни градове, големи градове и има за цел да разстрои общественото мнение", посочи Колев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR