Сигналите за бомби в училищата са изпратени от еднотипни имейли - кой стои зад тях?

Дирекция "Киберсигурност" към ГДБОП разследва кой е авторът

27.03.2023 | 18:35 Редактор: Вяра Димова

Сигналите за бомби в училищата са изпратени от еднотипни имейли, адресирани като "важно съобщение" от името на Егор Синянский. Текстът е на български, но вероятно е преведен с помощта на онлайн - преводач.

Имейлите са адресирани до десетки училища в страната като са изпратени в един и същи час.

"Колегите провеждат съответните мероприятия, както си е по алгоритъм. Към момента не е установено да има заплаха. Дирекция "Киберсигурност" към ГДБОП работят за разбиране на автора на този имейл", заяви главен секретар Петър Тодоров.

Разследването може да отнеме различно време, в зависимост от юрисдикцията на различни държави.

"Протоколът, по който работи електронната поща, е измислен през 70-те години и е измислен по много подобен начин, както работи традиционната поща. Всяка пощенска станция, през която минава едно писмо, остава своя отпечатък. По същия начин има сървъри, остава запис и в писмото, и в сървъра, така че въпрос на разследване е да бъде намерено и проследено писмото", обясни националният консултант по киберсигурност Петър Кирков.

Групата, посочила се като източник на имейлите, има канал в Telegram, където се предполага, че комуникират. Без значение от комуникационния канал, който използват, остават цифрови следи, посочват експертите.

"Нямаме система, която да разпознае дали даден имейл е от ученик, който си праща домашното, или някой, който изпраща заплаха. Семантичният анализ е далеч от възможностите на компютрите", допълни още Кирков.

Засега няма как да се предвиди дали ще има следващи заплашителни имейли, това  зависи и от това колко бързо ще бъде разкрит извършителят.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
зъл ai който скоро ще получи тяло за може да си изпълни плана. Сигнализирай за неуместен коментар