Задържаният с над 1,5 млн. евро на границата: От продажба на коли са, ще си купим жилище

Парите ще бъдат задържани до 90 дни, а произходът им тепърва ще бъде проверяван

24.03.2023 | 17:49 Редактор: Петя Кръстева

Над милион и половина недекларирани евро откриха митничари на "Капитан Андреево". Рекордното количество валута, скрита в лек автомобил, е била пренасяна от семейство с 18-месечно бебе. Мъжът, който е турски гражданин, е задържан за 72 часа.

Банкнотите в размер на близо 1,6 млн. евро, са били разпределени в осем плика, скрити между предните и задните седалки. В колата е пътувало тричленно семейство - мъж, турски гражданин, румънка и 18-месечното им бебе.

"Това не е първият случай, в който митническите органи са опитвали да бъдат заблудени, че това е едно стандартно семейство, което пътува за Република Турция", подчерта началникът на МП "Капитан Андреево" Георги Господинов.

По случая е образувано бързо производство, а водачът е привлечен като обвиняем затова, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пренасяните пари. 

"Любопитното в случая е, че за първи път се пренася толкова голямо количество валута в лек автомобил. Самият водач е заявил, че парите са придобити от продажбата на автобуси, които са собственост на баща му и ги е носил в Турция за закупуване на жилище", поясни зам.-районният прокурор на Хасково, Мария Киркова. Парите ще бъдат задържани до 90 дни, а произходът им тепърва ще бъде проверяван.

От началото на годината досега на ГКПП "Капитан Андреево" е задържана недекларирана валута в размер на 10 млн. лв. За миналата година недекларираните пари са на стойност 27 млн. лв., което е два пъти повече в сравнение с 2021 г. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.