Изкуствовед: Липсват ни кадри, които да установят автентичността на картината на Полък

Фондацията на Джак Полък - "Полък-Краснър" също не могат да помогнат

23.03.2023 | 19:00 Редактор: Петя Кръстева

Фондацията на Джак Полък - "Полък-Краснър" не може да удостоверява автентичността на произведения на изкуството. Това заявиха за Bulgaria ON AIR във връзка с намерената картина на световноизвестния художник у нас.

По формалните белези на творбата експертите могат да направят заключение, че картината принадлежи на Джаксън Полък, но са необходими много по-сериозни изследвания, за да се каже категорично дали творбата е автентична, или не. Според изкуствоведа Пламен Петров това е трудна, почти невъзможна задача. 

"В България нямаме произведения на този автор и колкото и да ми е тъжно да го кажа няма подготвени кадри, които да изследват творчеството на Полък и да кажат дали е той, или не", коментира той.

За технологията за удостоверяване на автентичността на една картина са необходими много стъпки. 

"Трябва да познаваме друго произведение от същия период за да правим съпоставки на пигментите. Много е важно и проследяването на живота на картината", допълни Петров. 

Изкуствоведът категоричен, че в този случай би следвало да дойдат експерти от фондацията на Джаксън Полък, които да помогнат на разследването. За Bulgaria ON AIR от фондация "Полък-Краснър" обаче заявиха, че не могат да удостоверяват автентичността на произведения на изкуството. 

Те подчертават, че българските власти не са се свързали с фондацията за картината, открита в София. 

Ако картината, която се предполага, че е на Джаксън Полък, остане в България - тя ще бъде изложена в Националната художествена галерия, където се намира и в момента.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


2
0 rate up comment rate down comment 0
На 12 август Огледал
преди 1 година
Как е възможно да се говори за картина, която на гърба си има посвещение на покойната "Жена на годината" 1981, без да се свържат с живите наследници на тази жена? Те са единствени, които могат да потвърдят или отрекат съществуването на тази картина. При това Жената има деца от двама съпрузи. Освен това жената има румънски корени от Яш, градът, в който се съхраняват мощите на света Петка Търновска, което обяснява румънската следа в историята на картината, която всъщност си е българска следа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
муспи
преди 1 година
Полак е "художник" самодеец, с оправдание, че на Запад всички са такива. Няма никакво художествено образование, нито талант. Като се жени за Пеги Гугетхайм е обявен за гений. Обявената от няколко века от евреите война на изкуството, в Америка (АфроАмазония) е отдавна приключила. Сега там е хаос на спекуланти и ***. Сигнализирай за неуместен коментар