Майка получи 20 години затвор, опитала да убие 3-месечното си бебе

Детето било със закрита черепно-мозъчна травма

23.03.2023 | 15:30 Редактор: Искра Ангелова
Майка получи 20 години затвор, опитала да убие 3-месечното си бебе

Окръжната прокуратура София постигна осъдителна присъда от 20 години затвор за подсъдима, обвинена за опит за убийство на малолетния си син в село Скравена, съобщиха от прокуратурата.

Подсъдимата М.Б. на 21 години е призната за виновна за извършен опит за умишлено убийство на малолетния си син, намиращ се в безпомощно състояние.

Престъплението е извършено в нощта на 24 ноември 2020 г. Младата майка провела телефонен разговор с бащата на децата си, по време на който двамата се скарали. Плачът на 3-месечния ѝ син С.Б. допълнително я ядосал. Тя го доближила и с ноктите на ръката го наранила по бузата. Вдигнала го и силно го ударила в леглото. Продължила да нанася удари по цялото тяло на детето, в това число и по главата, удряйки го в таблата на металното легло.

Свидетелите на случилото се - майката и сестрата на подсъдимата, направили опит да я спрат. Незабавно бил подаден сигнал на телефон 112. Пристигналият на място медицински екип установил тежкото състояние на детето. Момченцето било транспортиран до УМБАЛСМ "Пирогов", където му е извършена спешна операция.

От заключението на съдебномедицинската експертиза става ясно, че на 3-месечния С.Б. била причинена закрита черепно-мозъчна травма, която неминуемо би довела до смърт без своевременното прилагане на високоспециализирана медицинска помощ.

Прокурорът поиска от съда да наложи наказание от 20 години "лишаване от свобода" при строг режим на изтърпяване, което беше уважено от съда. Подсъдимата е осъдена да заплати и неимуществени щети, причинени на малолетния си син С.Б., в размер на 50 000 лева.

Присъдата не е влязла в сила и може да бъде обжалвана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.