СГП ще разследва случая с картината на Джаксън Полък, творбата е под охрана

По делото е назначена експертиза за автентичност

21.03.2023 | 16:54 Редактор: Петя Кръстева
СГП ще разследва случая с картината на Джаксън Полък, творбата е под охрана

Софийскаta градска прокуратура (СГП) осъществява ръководството и надзора върху разследване, водено от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), свързано с картина, за която има данни, че е произведение на американския художник Джаксън Полък.

Досъдебното производство е започнато в условията на неотложност на 18.02.2023 г. от ГДБОП със съставянето на протокола за първо действие по разследването и първоначално е водено под ръководството и надзора на Софийскаta районна прокуратура (СРП).

След проведено разследване с постановление на прокурор в СРП от 21.03.2023 г. делото е изпратено на СГП и незабавно е било прието по компетентност от прокурор от СГП. 

В хода на разследването картина, за която се счита, че може да е произведение на американския художник Джаксън Полък, е била приобщена като веществено доказателство по делото. Картината се съхранява при подходящи условия и с нужната охрана.

По делото е назначена експертиза за автентичност и идентификация на картината. Според заключението експертното изследване показва, че картината би могла да е автентична, но са необходими допълнителни изследвания.

Разследването продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

Снимка, архив: БГНЕС