В Тъжа искат изселване на ромска фамилия: "Няма жена, няма дете, кефят се да убиват от бой"

Четирима души остават с опасност за живота след вчерашния масов бой

21.03.2023 | 13:40 Редактор: Елеонора Танева

Четирима души остават с опасност за живота след вчерашния масов бой в Казанлък. В схватката участваха над 30 души, а арестуваните са 11. 

В село Тъжа местни жители искат едната от ромските фамилии да бъде изселена. Силите на реда бяха изпратени в селата Тъжа и Манолово, за да бъдат възпрепятствани нови физически сблъсъци между участниците във вчерашния масов бой.

И в двете ромски села, откъдето са родовете Таирови и Бижиеви, продължава да има полицейско присъствие и жандармерия. От рода на пострадалите споделят, че се страхуват. 

"Пет души пострадали има. Притесняваме се, никой нищо не ни казва", сподели една от жените. "Няма жена, няма дете, когото хванат - убиват го от бой, просто се кефят. Тъженските хора са в Манолово", каза друга жена от пострадалата ромска фамилия.

За напрежението в Тъжа и Манолово потвърждават и кметовете на селата. "Има напрежение. Не знам на какво се дължи, според мен на нещо дребно, но нещата от дребно отиват в по-голям план", коментира кметът на село Тъжа Цвятко Балабуров.

"Страхът е голям. Това е варварство. Стари разправии и вражди. Необяснимо е откъде възниква тази агресия, той е пребит по най-жестокия начин, млад мъж на 36 г., с две деца", коментира кметът на село Манолово - Мурад Моллаахмед.

Според кмета на Тъжа, откъдето са нападателите, враждата няма да спре скоро, особено след смъртния случай.

Двата рода е трябвало да присъстват на съдебно заседание заради масов бой през миналата година. До него така и не стигнали, тъй като отново се сбили вчера. 

Как се справяте с все по-високите цени на храните?

Купувам по-малко количество храна, но държа на качеството.
21%
Все по-рядко посещавам заведения, храня се почти изцяло вкъщи.
35%
Лишавам се от дрехи и културни мероприятия, за да не правя компромис с храната.
19%
Не се лишавам от нищо в магазина, но следя повече промоционалните цени.
21%
Разликата в цените не се усеща от домакинството ни, имаме високи доходи.
4%
Общо 1000 гласа

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Джери Бадалуна
преди 1 година
Никакво изселване....трудов лагер за всички роми (невинни роми няма) трудови лагери и по 50год. само нощен труд....Какви са тия ненормални работи в БГ с ромите? ....Или Геноцида на българите в действие. Сигнализирай за неуместен коментар