Пращат на съд мъж за смърт по непредпазливост в сградата на НС

Охранител падна в необезопасена шахта при ремонта на зала "София"

21.03.2023 | 12:20 Редактор: Елеонора Танева
Пращат на съд мъж за смърт по непредпазливост в сградата на НС

Приключило е разследването на фаталния инцидент по време на ремонт на сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I" № 1. Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд обвинителен акт за причинена смърт по непредпазливост, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Доказателствата, събрани в хода на разследването, сочат, че през 2016 г. било учредено гражданско дружество по Закона за задълженията и договорите за участие в ограничена процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Строително-монтажни работи – преустройство на зала "Света София" в пленарна зала в сградата на Народното събрание.

На 28.10.2016 г. бил сключен договор между НС на Република България като възложител и гражданското дружество като изпълнител. Изпълнителят следвало да осигури за своя сметка охрана на строителната площадка, въпреки че сградата на НС се охранявала от Национална служба за охрана.

За технически ръководител на обекта бил определен обвиняемият А. М. Пострадалият Д. Т. бил охранител към търговско дружество, с което бил сключен договор за извършване на наблюдение и физическа охрана на строителния обект.

На 06.07.2018 г. в 16:37 ч. мъжът се явил на работа. В 20:44 ч. пострадалият отишъл до отвор на шахта, който бил необозначени и необезопасен и създавал опасност от падане. Д.Т. седнал върху долния край на вертикалния отвор за монтаж, залитнал и паднал в шахтата. Получил съчетана черепно-мозъчна, гръдна и коремна травма с нараняване на жизненоважни органи, която довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, от която на място настъпила смъртта му.

Разследването на инцидента показало, че падането и смъртта се намират в причинно-следствена връзка с немарливото изпълнение на задълженията от страна на техническия ръководител на строителния обект А. М. Според обвинителния акт той не е изпълнил и не е контролирал спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и не е спазил изискванията за обезопасяване чрез парапети, ограждения или здраво покритие, означаване или сигнализиране по подходящ начин, на отворите, създаващи опасност за падане от височина.

Действията по разследването са извършени от Национална следствена служба под ръководството и надзора на СГП.

Снимка: БГНЕС