Длъжностни престъпления за 88 млн. лв. при доставките на газ - каква е истината?

Александър Николов е категоричен, че българският интерес е бил защитен

08.02.2023 | 17:43 Редактор: Тодор Петров

В умишлена безстопанственост в особено големи размери са обвинени бившият министър на енергетиката Александър Николов и бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Към наказателна отговорност е привлечен и бившият заместник-министър на енергетиката Данаил Николов за това, че е превишил правата си. 

По случая е започнало разследване на ДАНС още през лятото на миналата година. Разследването е за руските доставки на газ, а обвиненията са за длъжностни престъпления за над 88 млн. лв.

По информация на Bulgaria ON AIR обвиненията са свързани със закупуването на руски газ за нуждите на "Булгаргаз", но от посредници, включително от фирмата МЕТ "Енерджи", чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната компания. 

Според следствието са били ощетени и потребителите, защото цената на газа се е повишила с около 30%. Това е станало след като от "Газпром" спряха доставките на синьо гориво за страната ни вследствие на неизпълненото условие за плащане в рубли. След това се стигна до ползване на посредници. 

Според бившия министър Александър Николов българският интерес е бил защитен, а прокуратурата го обвинява в това, че не е откликнал на руското условие. Днес Николов се яви на разпит в следствието. И тримата обвиняеми са с мярка за неотклонение подписка. Разследването продължава.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
Поредната милиционерска саморазправа Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Калоян
преди 1 година
Пак ромите са виновни .88 милиона краде 60 милиона от магистрала хемус потънала и накрая пак ромите са виновни Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Калоян
преди 1 година
Ето за това няма да гласувам корумпирани политици ,съдебни магистрати.полицаи,всички които притежават власт няма оправия в България до кога расипахте държавата и на края пак *** са виновни Сигнализирай за неуместен коментар