Разбиха нова група трафиканти, тарифата - 2500 евро на човек

Нелегалните бежанци са влизали през Турция

09.12.2022 | 15:46 Редактор: Елеонора Танева

Над 400 души са обвинени за наркоразпространение в рамките на продължаващата акция "Бяло" в страната, съобщиха от прокуратурата. Претърсени над 300 адреса, сред задържаните има и 17-годишен ученик. Досега са иззети над 10 хиляди дози наркотици. В друга акция е разбита група за трафик на мигранти, които взимали по 2500 евро на човек.

Таксата за прекарване на мигрант е 2500 евро. Това е установило разследването. Антимафиотите следили групата от година. 

"Всеки един преведен през границата на държавата е заплащал 2500 евро", посочи заместник-директорът на ГДБОП Любомир Николов.

1500 евро са оставали за лидера на групата. Мигрантите са влизали в страната през зелената граница с Турция в област Бургас и са идвали от Мароко, Сирия и Афганистан.

"След това са били превозвани до адреси в Бургас, Пловдив или Пазарджик, където се създавала "организация за изхранването им". В последствие пътували към София, където отново са настанявани в хотели и квартири, а след това били прехвърляни в Сърбия", обясни говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Заподозреният като лидер на групата е в ареста, но по друго дело за наркотици. 

"В ОПГ-то са членували 7 души, 6 от които са задържани за 72 часа", добави Христо Кръстев.

Пет от арестуваните имат досиета за престъпления, като един дори е осъждан за разпространение на дрога. Още 15 лица се разследват за подпомагане на групата.

"Интересен факт е установяването на съпричастността на роднините на лидера на ОПГ, в домовете им са открити големи суми пари", подчерта Любомир Николов.

Арестуваният мъж вчера в кв. "Красна поляна" е отговарял за част от транспортирането на мигрантите. Няма данни групата да е била подпомагана от гранични полицаи.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)