Адвокатът на Кристиан Николов прецени: 4 г. затвор стигат за убийството на Милен Цветков

Според прокуратурата са безспорни доказателствата, че младежът е употребявал дрога непосредствено преди инцидента

06.10.2022 | 17:41 Редактор: Ирена Бакърджиева

Прокуратурата поиска 15 години затвор по делото за смъртта на журналиста Милен Цветков. Обвиняем е Кристиан Николов, който на първа инстанция получи присъда от 9 години затвор. А Николов поиска съдът да намали присъдата от първа инстанция.

И на днешното съдебно заседание продължи спорът за това има ли умисъл или по непредпазливост е извършил деянието Николов. Съдът ще се произнесе в законовия срок от един месец. А вариантите са да потвърди сегашната присъда, да я промени или да върне делото за ново обсъждане.

От това дали Кристиан Николов е предизвикал катастрофата по непредпазливост или с евентуален умисъл зависи колко тежко ще бъде наказанието, което ще постанови съдът. Според държавното обвинение и адвокатите на семейството на Милен Цветков, който загина при инцидента, Николов е осъзнавал действията си и въпреки това не е спрял или намалил скоростта на автомобила.

"Налице е интелектуалният момент за това, а именно да управлява МПС след употреба на наркотици. Подсъдимият всъщност е могъл да избегне удара само, ако предприеме неутрализиращи мерки, той не го е направил, а е имал такава възможност", заяви адвокатът на семейството на Милен Цветков - Надежда Ковачева.

Именно ускоряващата скорост и наличието на наркотици в кръвта на Николов са основните доводи, върху които обвинението стъпва, за да поиска по-тежката присъда от 15 години затвор. От държавното обвинение подчертаха, че са безспорни доказателствата, че младежът е употребявал дрога непосредствено преди инцидента, както и че положителният полеви тест не е вследствие на успокоителен чай, каквато теза дойде от защитата.

Според защитата обаче исканията за по-строго наказание не се основават на факти, а на високия обществен натиск. Затова смятат, че 4 години затвор биха били достатъчни Кристиан Николов да се поправи.

Пред съда самият Николов заяви, че се разкайва за случилото се и отново повтори тезата си, че не е употребявал наркотици.

Защитата поиска и нови експертизи и повторен разпит на свидетели, но съдът не се съобрази с това искане. След пледоариите Софийският апелативен съд предпочете да не взима решение веднага.

"Има две възможности - да приеме тази квалификация, или да отмени, или да върне за доразследване. По нашите искания трябваше да отмени и да се произнесе с нова присъда", посочи Надежда Ковачева.

През март Софийският градски съд призна Кристиан Николов за виновен и го осъди на 9 години затвор.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
А да, и да не забравяме "К-н Андреево" - увеличен и улеснен внос на нарктоци в страната в продължение на години корумпирано управление. Увеличен брой наркомани и наркозависими. И много чадъри напред назад. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Съзнателно и умишлено отиваш на заведение с кола. Съзнателно и умишлено решаваш да пиеш. Съзнателно и умишлено решаваш да се надрусаш щот нямаш цел в живота. Пиян и надрусан решаваш сам да се качиш в колата и да шофираш по обществени улици, където има познати, непознати, хора, семейства. А те НИ пробутват -- "И на днешното съдебно заседание продължи спорът за това има ли умисъл или по непредпазливост". Умишлено и съзнателно убийство. Сигнализирай за неуместен коментар