Прокуратурата отрече твърденията на Демерджиев за "чадър над Любенов"

Те подчертават, че по закон само органите на полицията могат да задържат лица, извършили престъпления

04.10.2022 | 21:26 Редактор: Петя Кръстева
Прокуратурата отрече твърденията на Демерджиев за

От Софийската градска прокуратура коментираха изявлението на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че нейни служители са възпрепятствали задържането на двама служители на МВР във връзка със случая "Димитър Любенов".

Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), пише в позицията на СГП.

От държавното обвинение уточняват, че съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратурата.

Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало, пишат още от прокуратурата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК