Преносителите на 28 пакета хероин не се признаха за виновни, задържани са под стража

Доказателства налагат да се направи предположение, че тримата обвиняеми са вероятните извършители на престъплението

19.08.2022 | 22:27 Редактор: Ирена Бакърджиева
Преносителите на 28 пакета хероин не се признаха за виновни, задържани са под стража

Окръжният съд в Бургас взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо българин и двама турски граждани за пренос на наркотични вещества през границата на страната ни. Тримата са привлечени като обвиняеми за това, че на 17 август, през ГКПП "Малко Търново", с автобус "Сетра" са пренесли от Турция в България над 28 килограма хероин. Предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък, съобщиха от съда.

В съдебно заседание обвиняемите не се признаха за виновни, но дадоха обяснения за случилото се. Те заявиха пред съда, че са били подлъгани от непознато за тях лице да вземат три кофи с боя и да ги превозят до Силистра срещу заплащане, което било обичайна практика за дружеството, собственик на автобуса, и не са подозирали, че в тях има скрито наркотично вещество.

Според съдебната инстанция събраните до този момент доказателства налагат да се направи предположение, че тримата обвиняеми, в съучастие помежду си, са вероятните извършители на престъплението. Съдът прецени твърденията на обвиняемите по-скоро като израз на възприета от тях защитна позиция, преследваща оневиняването им, отколкото като доказателствен източник за установяване на действителни факти и събития. Това е така, доколкото нито един от посочените от тях факти не е установен с други, безпристрастни доказателства, отбелязват от съда, предаде БТА.

За престъплението, за което са привлечени тримата, е предвидено наказание "лишаване от свобода" за срок от петнадесет до двадесет години, както и глоба в размер от 200 000 до 300 000 лева.

Тримата обвиняеми са с чисто съдебно минало.

Снимка: Агенция "Митници"

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК